Hlavní obsah

Česká republika má největší 3D skener v Evropě. Dokáže reálně zachytit lidskou postavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společnost 3D gang uvedla do provozu největší 3D skener v Evropě. Jedná se o unikátní zařízení, které je určené výhradně na skenování lidí a živých tvorů. Zařízení tvoří 115 snímačů s celkovým rozlišením přes jeden gigapixel. Tento skener dokáže velmi rychle, dostatečně podrobně a neškodně zachytit člověka a reálně ho zachytit do jeho reálné podoby.

Česká republika má největší 3D skener v Evropě. Dokáže reálně zachytit lidskou postavuVideo: Novinky

 
Článek

Moderní 3D skener je vhodný ke snímání lidí, zvířat i předmětů - a to i v pohybu. Skener tak dokáže vytvořit naprosto reálný 3D modul. Lidé si mohou naskenovat a vytisknout svoji podobiznu, která je velice realistická. I redaktorka Novinek si nechala naskenovat a vytisknout svoji vlastní 3D figurku.

„Celý proces probíhá tak, že k nám zákazník přijde a na všem se před skenováním domluvíme. Společně se domluvíme na vybrané póze a oblečení. Poté jej sejmeme pomocí snímačů. Máme tady k dispozici i náhledovou obrazovku, ve které si může zákazník zkontrolovat nasnímanou pózu. Tento proces i s nastavením skeneru zabere zhruba asi 15 minut,“ vysvětluje 3D specialista Martin Beneš.

Po snímání se fotografie zpracují a zrekonstruuje se z nich 3D model. Pro tento postup se využívá několik programů, které na sebe navazují. Po zrekonstruování modelu se musí vyčistit, převést do tiskové formy a poté může tiskárna model z kompozitního prášku vytisknout. Ten model zpevní a probarví. Tisk figurky zabere zhruba pět hodin.

Můžete i skákat

„Kromě klasické polohy jsme schopni zachytit jak výskoky, tak skupiny lidí. Podmínkou je, že se musejí vejít do daného rozměru. Ten je zhruba 1x1 m v půdorysu a 2 metry do výšky. Parametry tisku jsou 390 tisíc barev a velikost tiskové plochy je 25x38 cm a 20 cm na výšku,“ doplňuje Martin Beneš.

„Kromě figurek je 3D skener využíván především v herním a filmovém průmyslu. Do budoucna to má velký potenciál v nové technologii. Bude totiž možné zobrazit člověka v interaktivním 3D prostředí. Toto zařízení by mělo přijít na trh už v příštím roce. Podle odborníků může jít o začátek nové éry,“ nadšeně popisuje ředitel společnosti 3D gang Ludvík Hůrka.

Společnost 3D gang tak například pro zahraničního klienta vytvořila 90 skenů dětí a to celkem ve třech pozicích včetně pohybu i s hračkami. Mezi další projekty patří například první česká kolekce 3D plavek ve spolupráci s módním návrhářem Marko Lopatičem.

Technologie skeneru je na světě zhruba dva roky a vyvinuli ji v Anglii. Z Anglie se poté dostala do České republiky. Na světě existuje asi pět studií. České studio se řadí mezi ty největší, má totiž k dispozici nejvíce senzorů.

Cena jedné 3D figurky se odvíjí od její velikosti. Patnácticentimetrová figurka vyjde okolo čtyř tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám