Hlavní obsah

Přeplavala Gibraltar, teď jde osmnáctiletá Lucie do politiky

Právo, Radek Plavecký
Příbram

Ještě ani neodmaturovala a už se chystá na politickou kariéru. Nutno podotknout, že není sama, v komunálních volbách kandiduje do zastupitelstev mnoho mladých sotva zletilých studentů, jen ve středních Čechách jich je přes čtyřicet.

Foto: Šance pro Příbram

Lucie Leišová v Příbrami figuruje na pátém místě kandidátky sdružení Šance pro Příbram

Článek

Osmnáctiletá Lucie Leišová z Příbrami se ale bude trochu vymykat. Už jen tím, že nedávno přeplavala Gibraltarský průliv mezi Evropou a Afrikou v délce 25,5 kilometru.

Studentka gymnázia, která se věnuje vytrvalostnímu plavání, v Příbrami figuruje na pátém místě kandidátky sdružení Šance pro Příbram, takže její zvolení není úplně nereálné, pokud se tedy nebude překotně kroužkovat a jiní kolegové z kandidátky ji nepřeskáčou.

„Pátá pozice je opravdu reálná, takže s tím počítám. Nekandidovala bych, kdybych to nemyslela vážně, a už se na to připravuji. Studuji věci, o kterých jsem zatím nic nevěděla a nijak je neřešila,“ řekla Právu mladá studentka.

Zastupitelé se před ní hádali

Jednou se byla podívat na jednání zastupitelů v Příbrami, aby trochu okusila tamní politickou scénu.

„Byla to dost tragédie. Nevím, jestli jsem se trefila do špatného dne, nebo to tam takhle chodí vždycky, ale strašně se tam hádali, seřvali fotografa, dlouho jsem se na to nevydržela dívat,“ řekla Leišová.

Ta i při zmíněném plavání přes Gibraltarský průliv, kdy ji přelévaly 1,5 metru vysoké vlny a ona se nenechala vytáhnout z moře, prokázala, že se jen tak nevzdává a dokáže se pořádně zakousnout. Přesto si uvědomuje, že to nebude mít jednoduché.

Rozhodně by se měly posílit policejní hlídky v ulicích.
Lucie Leišová

„Jaký by asi mohli mít ostatní respekt z mladé holky? Uvidíme,“ je plna očekávání. Jasno má ale v prioritách města.

„Nejdůležitější je bezpečnost, před tím, že je tady po Chomutovu a Mostě nejhorší situace, se jen zavírají oči. Rozhodně by se měly posílit policejní hlídky v ulicích,“ připomíná nelichotivou pověst Příbrami mladá sportovkyně.

Po maturitě chce studovat práva. „Uvidíme, jak volby dopadnou. Sice nehodlám být hned političkou na plný úvazek, ale pokud by to bylo potřeba, tak to budu nějak řešit. Myslím, že obojí se najednou dělat dá, i studovat, i pracovat pro město,“ domnívá se.

Reklama

Výběr článků

Načítám