Hlavní obsah

Podívejte se, jak se za čtyřicet let změnila obec „Třešňová” z Chalupářů

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Višňová

Chalupa, ve které poslouchali dva chalupáři Jiří Sovák s Josefem Kemrem orchestrión, se změnila k nepoznání. Přestože od natáčení seriálu uplynulo více než 40 let a některá místa z něj byste marně hledali v paměti, na natáčení pamětníci Višňové, ze seriálu známé jako Třešňová, dodnes vzpomínají.

Seriálová vesnice Třešňová se natáčela ve VišňovéVideo: Novinky

 
Článek

Seriál se v obci Višňová natáčel povětšinou v letních měsících roku 1974. Místní mají natáčení stále v živé paměti, protože v komparzu si zahrál pomalu každý. „Když mi pan Hlinomaz dával peníze na nanuk, tak jsem mu poděkovala, otočila se a zmizela," říká paní Hana Petrová, která si jako osmiletá holčička měla možnost zahrát v seriálu malou roli s Josefem Kemrem a Josefem Hlinomazem.

„Vždycky, když byly přestávky, tak pan Kemr s panem Hlinomazem chodili mezi lidi z vesnice, bavili se s nimi a bylo to takové příjemné. Mám dojem, že i na mě pan Hlinomaz hovořil, ale to už je takových let, že už si to člověk všechno nepamatuje," vzpomíná s úsměvem paní Petrová.

„Pan Lackovič, představitel Fera, musel být natřený hnědou pastou, aby působil snědším dojmem. A co vím z vyprávění paní, která tu bydlela, tak to z nich v tom vedru stékalo a bylo to dost nepříjemné,“ popisuje zrádnosti letního natáčení starosta obce Jiří Nekolný.

Anketa mezi obyvateli VišňovéVideo: Novinky

Štáb Novinek se vypravil do malebné obce Višňová, aby zmapoval, jak se místo za desítky let změnilo. Rozrostly se zde nové rodinné domky a podle višňovských občanů se obec celkově rozvíjí k lepšímu. „Stěhují se sem noví lidé, ve Višňové se jim asi líbí," říká Josef Bartoš, původní obyvatel obce, která má dnes více než šest set obyvatel.

Do proslavené obce jezdí i turisté, kteří se o místo stále zajímají. Projít si mohou naučnou stezku s nejznámějšími místy ze seriálu. Na okraji obce stojí malý, spíše nic neříkající domek, u kterého se střídají skupinky zvědavých lidí. A není divu. Jde o původně nejslavnější chalupu z celého seriálu, kterou obývaly ústřední postavy Evžen Huml, kterého ztvárnil herec Jiří Sovák, s původně nedobrovolným nájemníkem a všeumělem Bohoušem Císařem, kterého si zahrál Josef Kemr.

"Dvorek je hodně podobný. Nová majitelka je potomkem původních majitelů a domek si samozřejmě upravili a přestavili. V době natáčení byly využity exteriéry, vnitřky pak byly natáčeny v ateliérech. Výhledy z interiéru do prostoru jsou vlastně namalované kulisy, které odpovídají tomu, jak vypadá krajina tady v okolí,“ říká starosta Jiří Nekolný a upozorňuje, že proslavený záchod na dvorku je také minulostí.

Foto: Novinky

Chalupa z roku 1974. Sočasná podoba slavné chalupy.

Místní kravín byste ve vesnici marně hledali, je již zbořený, stejně tak i stodola, kde byla ukrytá koloběžka Pišty, a kde se místní sukničkář Čihák - Vladimír Menšík, oddával svým milostným hrátkám. Ve Višňové se většinou natáčely jen exteriéry. Například uvnitř místní hospody herci měli pouze šatnu a zázemí. Autobusovou zastávku také zřídili pro potřebu filmařů.

Kromě Višňové si v seriálu zahrály i okolní vesnice. Chata Fuchsové stojí na Cihelně u Skalky a scény z drůbežárny byly natáčeny ve vesnici Jelence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám