Hlavní obsah

Nové písmo ve školách dostalo konkurenci

Právo, jim

Ministerstvo školství udělením doložky povolilo školám vyučovat novým tiskacím písmem NNS Script. Po uvedení písma Comenia Script, které bylo novinkou v minulých letech, se školám rozšiřuje výběr. Mohou zůstat u klasického vázaného písma nebo na základě zkušeností několika škol s Comenia Script zkusit toto písmo podobné tiskacímu.

Foto: Milan Malíček, Právo

NNS Script

Článek

Anebo upřednostní zbrusu nové písmo NNS Script, podobné comenii, od nakladatelství Nová škola. Ta dosud vydávala sadu učebních pomůcek pro psaní klasickým písmem obsahující slabikář, sešity a další pomůcky za 243 korun. Za stejnou cenu nyní nabízí sadu pomůcek pro výuku psaní tiskacím písmem. Výhodou tiskacího písma je, že se děti učí psát i číst stejné znaky, takže jim obojí jde rychleji.

Novinky se ale v českém prostředí šíří pomalu. Písmo Comenia Script se loni vyučovalo jen na zhruba dvou stech školách z celkového počtu čtyř tisíc. Často se argumentovalo, že pomůcky ke Comenii Script jsou příliš drahé. Ochrannou známku totiž drží autorka písma Radana Lencová a licenci získalo jediné nakladatelství Svět, které si potrpí na kvalitní, a tedy i trochu dražší pomůcky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Milan Malíček, Právo

Comenia Script

Podle zjištění Práva však školy o něco vyšší ceny až tolik netrápily, spíše byly opatrné. I tam, kde se písmo ujalo, se vyučuje třeba jen v jedné třídě ze tří. Sešity pro výuku Comenia Script v první třídě dnes vyjdou na stovku, sešity třeba nakladatelství Fraus na 87 korun.

Nová písma se začala prosazovat, protože se ukázalo, že značná část lidí u klasického písma nezůstane a už na základní škole přechází k písmu podobajícímu se tiskacímu. Navíc je i problém s tím, že v zahraničí české vázané písmo neznají a cizinci je nedokážou rozluštit.

Anketa

Které písmo je podle vás pro děti nejvhodnější?
Comenia script
11,1 %
NNS script
4,9 %
Klasické vázané písmo
84 %
Celkem hlasovalo 20583 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám