Hlavní obsah

Talentovaní sportovci si díky čtenářům Práva a Novinek splní sen

Právo, Patrik Biskup

Z ostudy kabát teď mají plzeňští krajští radní, kteří nechali na holičkách dva talentované mladé sportovce – třináctiletého thajského boxera Daniela Zdeňka z Rokycan a o šest let starší lukostřelkyni Janu Cimickou z Horní Břízy.

Foto: Archiv

Lukostřelkyně Jana Cimická

Článek

Po zveřejnění článku v Právu a na serveru Novinky.cz o tom, že politici smetli ze stolu jejich žádosti o finanční příspěvek na pokrytí nákladů spojených s účastí na podzimním evropském a světovém šampionátu, se zvedla obrovská vlna solidarity ze strany čtenářů. Ti oběma mládežnickým reprezentantům nabídli finanční podporu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Proč nepomoct, když ti, co by pomoct měli, to neudělali. Pár lidí přispěje nějakou kačkou a děcka si splní svůj sen,“ reagovala například Romana Jiráčková z Habartova na Sokolovsku.

Foto: Archiv

Lukostřelkyně Jana Cimická

Lidé dávají koruny i tisíce 

Tak velký zájem veřejnosti pomoci mladým sportovcům překvapil samotného trenéra Cimické Jana Šípka.

„Řeším spoustu e-mailů, ve kterých lidé nabízejí, že nám na cestu na světový šampionát v Záhřebu přispějí. Nabízejí pět nebo i deset tisíc korun. S jedním pánem už dokonce dojednáváme sponzorskou smlouvu. Mám z toho radost,“ neskrýval nadšení Šípek.

Foto: Archiv

Thaiboxer Daniel Zdeněk

Oba mladí sportovci patří k obrovským talentům ve svých disciplínách, které ale nejsou pro sponzory příliš atraktivní. Od malička tak musí jejich přípravu výrazně spolufinancovat rodiče. Jak Jana Cimická, tak Daniel Zdeněk se kvalifikovali na šampionát v květnu, kdy už byly sportovní dotace pro letošní rok uzavřené.

Podle čeho se peníze přidělují?

Proto také chtěli využít fondu hejtmana, který je určen pro podobné mimořádné případy. Radní při schvalování žádostí 14. července ale jejich požadavky zcela ignorovali. Z fondu přitom rozdělili půldruhého miliónu korun.

Desítky tisíc šly například na utkání starých pánů v Přešticích nebo do kasy radnice v Horažďovicích, aby mohla hostit své politické protějšky z partnerského města. Peníze odklepli radní také na komerční sportovní akci pořádanou soukromou společností, která ročně vykazuje desetimiliónové tržby.

Náměstek hejtmana a krajský radní Jiří Struček (ČSSD) nedokázal odpovědět na otázku Práva, podle jakého klíče se peníze z fondu hejtmana rozdělovaly. Z jeho reakce bylo dokonce patrné, že žádosti obou mladých sportovců zřejmě vůbec nečetl. Nevyjádřil se ani k tomu, jestli se stydí za to, že na prestižní závody obou reprezentantů se musejí skládat lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám