Hlavní obsah

Středočeský hejtman Řihák rezignoval

Právo, Novinky, rap, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Středočeský hejtman Josef Řihák na pondělním jednání krajského zastupitelstva oznámil, že se vzdává vedení kraje. K odstoupení z funkce ho vyzvali jeho spolustraníci na konci minulého týdne. Řihák zůstane zastupitelem.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Josef Řihák

Článek

Kolegové z ČSSD byli s hejtmanem dlouhodobě nespokojení. Neřekli ale, co jim konkrétně vadí. Nejspíše se jednalo o styl politiky a také o to, že Řihák si nenechal do ničeho příliš mluvit.

V čele kraje by mohl Řiháka nahradit dosavadní statutární náměstek Miloš Petera. Volba nového hejtmana se patrně konat nebude.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Petera k důvodům výzvy uvedl, že Řihák by se měl věnovat nadcházejícím podzimním volbám, kde bude kandidovat na senátora a nebylo by vhodné funkce kumulovat.

Sám je přitom poslanec, starosta Nymburka a statutární náměstek hejtmana. Oznámil, že pokud se stane hejtmanem, pak k 31. 8. skončí ve funkci poslance. Připustil také, že ve vedení kraje leckdy vázla komunikace.

Řihák se chce o post senátora opět ucházet, ČSSD o nominacích rozhodne ve středu.

„Rezignaci Josefa Řiháka na pozici hejtmana Středočeského kraje plně respektuji. Jeho rozhodnutí je třeba vnímat v širším kontextu debaty uvnitř ČSSD, kde sílí hlasy, že práci spojenou se dvěma vysokými veřejnými funkcemi, tedy právě například hejtmana a senátora, nelze vykonávat dostatečně efektivně,” okomentoval rozhodnutí šéf strany Bohuslav Sobotka. Zároveň uvítal, že Řihákův možný nástupce Petera o souběhu funkcí hejtmana a poslance neuvažuje.

Návrat do starých kolejí, tvrdí opoziční ODS

Opozice vidí za odchodem hejtmana Řiháka vnitrostranický tlak a boj o moc v rámci strany. „ČSSD potřebovala po zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha někoho, kdo s ním nebyl spojen. Tuto roli Řihák splnil a nyní se zase může všechno vrátit do starých kolejí,“ domnívá se například opoziční zastupitel Raduan Nwelati (ODS).

Podle ODS se nyní zase plně vrátí do svých rolí lidé spojení s Rathem, v radě je totiž stále několik lidí, kteří s ním tehdy spolupracovali a po jeho zatčení se částečně stáhli. Týká se to i náměstka Petery.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám