Hlavní obsah

Česká armáda na Bahnech ukázala tvrdý útok

Právo, zaš

Nekompromisní útok české armády nebo rekonstrukce historických bitev, které letos slaví významná výročí. To je jen zlomek menu, který v sobotu desetitisícům návštěvníků naservíroval 25. ročník Dne pozemního vojska Bahna v Brdech na Rokycansku.

Cvičení Bahna 2014Video: Jan Švábek, Novinky

 
Článek

Letos lidé viděli 250 kusů moderní a zhruba stovku kusů historické vojenské techniky. O zábavu se postaralo osm stovek vojenských profesionálů a stovky nadšenců.

Foto: Jan Švábek, Právo

Lidé zažili pocity vojáků, kteří brání teritorium a kteří jsou atakováni bojovými vozidly pěchoty, tanky i vrtulníky.

„Diváci měli jedinečnou možnost vidět reálnou bojovou armádu,“ řekl Právu Petr Svoboda ze 7. mechanizované brigády, která je hlavní palebnou a údernou silou pozemních sil.

V akci byly k vidění například stíhačky Jas-39 Gripen, bojové letouny L-159 ALCA, transportní letadlo CASA nebo vrtulníky Mi-17 a Mi-24. Na Tankodromu u Strašic nechyběly ani tanky nebo obrněné transportéry Pandur.

Jednou z nejatraktivnějších částí programu byla dynamická ukázka českých vojáků, jak vyhledat a nekompromisně eliminovat nepřítele. „Úderné jednotky zajistily prostor, nepřítele dostaly do kleští a zničily,“ popisuje ofenzivu Svoboda.

Diváci zažili pocity vojáků

Organizátoři si navíc pro návštěvníky přichystali novinku. Útok totiž poprvé v historii probíhal ve směru k „publiku“. „Lidé zažili pocity vojáků, kteří brání teritorium a kteří jsou atakováni bojovými vozidly pěchoty, tanky i vrtulníky,“ popisuje velitel pozemního vojska Ján Gurník.

Foto: Jan Švábek, Právo

Historická ukázka dukelské operace z roku 1944.

Ani letošní ročník Bahen nezapomněl na významná výročí. V historických bitvách se vzpomínalo například na zahájení první světové války, vylodění spojenců v Normandii nebo Dukelskou operaci.

Akci pořádala Česká armáda ve spolupráci s Nadací Pozemního vojska AČR. Podle organizátorů sobotní akci navštívilo padesát tisíc lidí. Nechyběli ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám