Hlavní obsah

Policie šetří jako vraždu nález tří koster, zřejmě Němců zastřelených v červnu 1945

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři lidské kostry objevili ve středu kriminalisté spolu s archeology v centru obce Rudník na Trutnovsku v místech, kde by v budoucnu měla vést cyklostezka. Na stopu ostatků obětí poválečné atmosféry v pohraničí je navedly vzpomínky pamětníků a písemné prameny. Jak uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková, případ začali řešit jako několikanásobnou vraždu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Archeologové odkrývají kosterní pozůstatky v centru Rudníku.

Článek

„Prvotní informace hovořily o tom, že by tu měl být hrob pěti osob, které si na konci června 1945 měly samy vykopat hrob a poté byly zastřeleny,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková. Nyní se musí zjistit, zda jsou troje kosterní ostatky jediné, které se v místě nacházejí.

„Současně jsme zahájili úkony v trestním řízení pro podezření ze spáchání vraždy na více osobách. Vyšetřování teprve ukáže, zda se podaří nalézt konkrétní osobu, která za tímto činem stojí, i to, zda je vůbec mezi živými,“ pokračovala mluvčí.

Kosterní ostatky budou vyzvednuty a převezeny k antropologickému zkoumání na kriminalistický ústav policie. Policie již vyslýchala pamětníky, neboť v obci stále žijí asi dva lidé, kteří tu dobu pamatují, obrátila se i na potomky původních obyvatel v Německu.

Obec nechtěla stavět na místě hrobu

Pátrání po mrtvých iniciovalo vedení obce Rudník. „V těchto místech, kde právě dochází k demolici bývalé sokolovny, chystáme výstavbu sportoviště a také cyklostezky,” uvedl starosta Aleš Maloch (bezp). Obec ale nechtěla stavět v místech, kde mohl být hrob. O něm se zmiňují nejen historické prameny, ale i pamětníci.

Podle tajemníka obecního úřadu Jiřího Jiráska nebudí exhumace hrobu v obci žádné velké emoce. „O tom, že se tu před 69 lety něco událo, se ví. Je dobře, že se nyní snad události vyjasní,“ míní.

Popravě přihlíželi ostatní Němci

Rudník je v současnosti obec se zhruba 2200 obyvateli, původně byl asi z 90 procent německou obcí. Po válce byla většina obyvatel odsunuta do Německa.

„Podle záznamu v obecní kronice, ale ten zápis pochází až z poloviny 50. let, takže může být poplatný době, v níž vznikl, se jednalo o osoby, které uchovávaly zbraně. Rozsudek s jejich odsouzením k smrti měl údajně podepsat nějaký komandant z Hostinného. Všichni místní Němci pak museli této popravě přihlížet,“ uvedl Jirásek. Dalším zdrojem informací o události je publikace vydaná německými spolky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám