Hlavní obsah

Občanští demokraté na poslední chvíli vrací dary

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Občanští demokraté se na poslední chvíli snaží zabránit tomu, aby jim stát upřel vyplacení příspěvků na činnost. Nejdříve oznámili, že vrátí miliónový dar dvaadvacetileté kadeřnici Simoně Gajarské, teď hodlají zpátky poslat i několikatisícové sumy, získané od obce Mělnické Vtelno a společností, ve kterých mají obce podíl. Podle šéfa kontrolního výboru sněmovny Vladimíra Koníčka (KSČM) se tím ODS zřejmě „zachránila“.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Právě dary od obce Mělnické Vtelno, společnosti Byty - Teplo, s.r.o, kterou vlastní město Horní Slavkov, a od Hořovické teplárenské s.r.o., kde má město Hořovice 38procentní podíl, mohly totiž ODS pěkně uškodit. Přijetím darů totiž porušila zákon, který říká, že politická strana nesmí od obce ani firmy s obecním podílem žádnou finanční částku přijmout.

Zachránili se, pokuta je ale nemine

Podle Koníčka se ODS zachránila. „Výroční zpráva nebude zřejmě celá považována za chybnou a nebude proto problém ve vyplacení příspěvku na činnost,“ řekl Právu. Stanovisko však nemá písemně. Jednat o něm bude kontrolní výbor Sněmovny ve čtvrtek.

Pokutě se však občanští demokraté za porušení zákona zřejmě nevyhnou. I přesto, že strana teď hodlá vrátit dary zpět, nahlásí její chybu finančnímu úřadu. Ten může partaj pokutovat až do výše dvojnásobku darů.

Do nepříznivého světla občanské demokraty postavil také milión od mladičké kadeřnice na mateřské dovolené, nyní vdané za podnikatele v oblasti zdravotnických prostředků Jozefa Gajarského. Gajarská (22), která sama nevlastní jedinou nemovitost, nevysvětlila, kde peníze na sponzorský dar vzala, a ODS jej proto raději vrátí.

Občanští demokraté se nyní rozhodli dary důkladněji kontrolovat. Pomoci by jim k tomu měl i nový transparentní bankovní účet a zpřísnění pravidel pro přijímání darů nad 500 tisíc korun. Předseda ODS Petr Fiala se začne osobně s donátory setkávat.

Celkem ODS vybrala loni na darech 78 miliónů korun.

Reklama

Související články

ODS má nejštědřejší sponzory v Brně

Ačkoliv ODS v loňských parlamentních volbách propadla na sedm procent a její stranická kasa se značně ztenčila, stále je partají, na kterou nejvíce slyší...

Výběr článků

Načítám