Hlavní obsah

Honzík trpí svalovou dystrofií. Potřebuje mechanický vozík

Novinky, Marika Konárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Devítiletý Honza je plný elánu, má rád společnost i sportování. Jeho život však omezuje a ovlivňuje zákeřné vrozené onemocnění. Trpí svalovou dystrofií, která se postupně zhoršuje. Nyní potřebuje nový mechanický vozík. Konto BARIÉRY ve spolupráci se společností Seznam.cz v rámci projektu Český internet pomáhá proto vyhlásily veřejnou internetovou sbírku.

Honzík trpí svalovou dystrofií. Potřebuje mechanický vozíkVideo: Novinky

 
Článek

Honzík má Duchennovu svalovou dystrofii, která postihne jednoho ze tří tisíc chlapců. Potížemi trpěl už od dětství. Onemocnění, u kterého postupně ochabují svaly po celém těle, mu však zjistili až v 3,5 letech. V posledních dvou letech se jeho zdravotní stav velmi zhoršil. O Vánocích roku 2012 přestal chodit. Teď je ve fázi, kdy je plně odkázaný na invalidní vozík.

„Ze začátku byl opožděný. Nejprve si lékaři mysleli, že je to způsobeno poruchou hrubé motoriky, takže se dělalo další vyšetření, které zjistilo, jaké onemocnění skutečně má. Postupem času se zhoršovala chůze, často padal, míval spoustu úrazů,“ popisuje první projevy onemocnění maminka Dana Hořínková.

Foto: Novinky

Honzík potřebuje asistenci u převlékání.

V Česku lékaři evidují asi pět set nemocných. Na tuto výlučně chlapeckou nemoc, při které dochází k úbytku svalstva, není momentálně lék. „Používáme pouze potravinové doplňky. Snažíme se rehabilitovat, abychom mu ulehčili od pohybových potíží, aby se cítil lépe. Ale v tuto chvíli není nic, co by mu výrazně pomohlo,“ upřesňuje paní Hořínková.

Honza dochází do speciálního zařízení Kociánka v Brně, které mu nahrazuje školu. Denně zde probíhá výuka, rehabilitace, fyzioterapie, ergoterapie, ale i hipoterapie se zvířaty. Své tělo potřebuje hodně protahovat, trénovat také dechové funkce. Rehabilitace probíhá třikrát týdně, z toho jednou týdně chodí do bazénu.

„Je velký nadšenec do vody. Miluje plavání a ze začátku se nám stávalo, že brečel, když jsme měli jít ven z bazénu,“ směje se fyzioterapeutka Barbora Smékalová a dodává, že cvičení formou hry Honzíka baví. „Už taky trošku chápe, že cvičení potřebuje.“

Foto: Novinky

Rehabilitaci probíhá třikrát týdně.

Díky tomu, že nedávno získal elektrický vozík, se velmi rád pohybuje venku a s dětmi může dělat to, co dřív nemohl. Kluci jezdí na kole a on je na vozíku nahání. V souvislosti se svou nemocí však bývá často slabý a potřebuje stálou péči a pomoc s mnoha činnostmi, s hygienou, převlékáním, ale i přemísťováním.

„V tuto chvíli potřebujeme pro Honzíka nový mechanický vozíček. Ten dosavadní je mu už malý. A tím, že nám pojišťovna přispěla na elektrický, už samozřejmě neproplácí ten mechanický. Kvůli únavě rukou dokáže mechanický vozík ovládat jen krátkou dobu, potřebuje tedy speciální vozík, který je odlehčený a snadno ovladatelný,“ dodává matka.

Vozík a příslušenství, které by chlapec potřeboval, však stojí 100 tisíc korun.

Pro Honzu probíhá od 7. do 14. dubna internetová sbírka s názvem Český internet pomáhá, jejíž je společnost Seznam.cz tradičním partnerem. Zapojit se do ní může každý. Pokud byste chtěli pomoci, můžete zaslat libovolnou finanční částku na sbírkový účet Konta BARIÉRY. Zde jsou potřebné údaje:

Číslo účtu: 17111444/5500

Variabilní symbol: 401401

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám