Hlavní obsah

Průzkumy jako na houpačce. V sobotu na špici ČSSD, v neděli s náskokem ANO

Praha

Dva volební modely a dva odlišné výsledky. Podle průzkumu společnosti Median by ČSSD o prsa vyhrála před ANO. Podle průzkumu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi zveřejněného v neděli večer by babišovci ČSSD o více než sedm procent porazili.

Článek

Podle obou průzkumů by se do Sněmovny dostalo opět sedm stran, stejně jako v předčasných volbách. Většinovou vládu by sestavila současná koalice soc. dem, ANO a lidovců. Podle TNS Aisa by se ČSSD s babišovci mohli obejít bez lidovců.

Podle průzkumu TNS Aisa by ANO získalo 27 procent hlasů a ČSSD 19,5 procenta. Na třetí místo by se dostali komunisté s 12 procenty a za nimi by byla TOP 09 s deseti procenty. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí Úsvit s devíti procenty hlasů a ODS se ziskem 6,5 procenta.

Konkurenční průzkum Medianu přisoudil vítězství ČSSD s 21 procent hlasů, druhé  ANO by mělo 19,5 procenta. Na třetím místě by skončili komunisté s 15 procenty hlasů, za nimi TOP 09 s 11,5 procenta a ODS s 8,5 procenta.

Lidovci a Úsvit si prohodili role

V obou průzkumech si dále vyměnili role lidovci s Úsvitem. Podle Medianu by lidovci měli 7,5 % a okamurovci by se těsně dostali do Sněmovny s pěti procenty.

Podle přepočtu na mandáty by se v modelu TNS Aisa lidovci probojovali do Sněmovny i s celkovým výsledkem 4,5 procenta, a to díky silné voličské základně v některých regionech. Okamurův Úsvit by s devíti procenty šlapal na paty čtvrté TOP 09.

TNS Aisa prováděla průzkum v období od 24. do 30. března a zúčastnilo se ho 1200 lidí.

ANO posiluje

Obliba hnutí ANO od voleb neustále roste, jeho voličská základna se ale spíše obměňuje, uvedla ČT. Jen asi polovina možných voličů hnutí v průzkumu TNS Aisa totiž patří mezi ty, kteří hnutí volili i v loňských sněmovních volbách. Podle šéfa agentury Bronislava Kvasničky však bývalí příznivci ANO nepřecházejí k jiným stranám, nyní by prostě k volbám nešli.

Minulý měsíc zveřejnily výsledky hypotetických voleb do Poslanecké sněmovny, pokud by se konaly nyní, agentury ppm factum, CVVM a STEM. Podle všech tří by také vyhrálo ANO před druhou ČSSD. Třeba podle průzkumu STEM by hnutí získalo dokonce 28,9 procenta a ČSSD o přibližně osm procentních bodů méně. Ale podle prvního průzkumu zveřejněného v dubnu, který prováděl Median, by stejně jako v loňských volbách opět vyhrála ČSSD těsně před hnutím ANO. Sociální demokraté by získali 21 procent hlasů a ANO 19,5 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám