Hlavní obsah

Babiš přiznal, že se s Rittigem zná dlouhá léta

Začalo to lehce provokativním twitterovým vzkazem lobbisty Iva Rittiga ministrovi financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi a skončilo nečekaným Babišovým přiznáním, že se s obviněným lobbistou zná dlouhá léta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a majitel společnosti Agrofert Andrej Babiš.

Článek

„Ahoj, na to, jak dlouho se známe a co máme spolu za sebou, bys nemusel plácat takové nesmysly. Ivo,“ vzkázal mu ve čtvrtek přes svůj twitterový účet Rittig.

Reagoval tak na Babišova slova, která pronesl na tiskové konferenci po středečním jednání vlády. Prý když chtěl ministr zdravotnictví Rusnokovy vlády Martin Holcát zjistit detaily hospodaření Nemocnice Na Homolce, nezdařilo se mu to, protože tam „všechno ovládal Rittig“.

S panem Rittigem se znám dlouho, je to nějakých patnáct let určitě
Andrej Babiš

Na co konkrétně Rittig slovy „co máme spolu za sebou“ narážel, není jasné. Podle vyjádření bývalého šéfa civilní rozvědky a člena správní rady Nadačního fondu proti korupci Karla Randáka, který aktivity Rittiga dlouhodobě sledoval, známý lobbista spíše blufoval. Ale Rittig blufovat nemusel.

Patnáct let

Babiš totiž ve čtvrtek Právu na přímý dotaz přiznal to, co lidé zasvěcení do zákrut sportovního sponzoringu vědí, ale nemluví o tom. S Rittigem se dlouhá léta znají.

"S panem Rittigem se znám dlouho, je to nějakých patnáct let určitě. Známe se z tenisu v Prostějově, konaly se tam turnaje," řekl Babiš Právu v Liberci, kde zahájil předvolební turné eurokandidátů hnutí ANO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivo Rittig

Na otázku, zda se s Rittigem v průběhu let scházeli, odpověděl, že neví, že by se potkávali v poslední době. "Pan Rittig něco napsal na Twitter, já to nečetl, ale spíš to beru jako provokaci. Nelíbí se mu, když mluvím o Homolce," řekl Babiš Právu.

V prostředí prostějovského tenisu, kde setkával Babiš s Rittigem, se léta pohybuje také bývalý ministr vnitra za ODS a neoficiální pokladník strany Ivan Langer. I s ním se tam Babiš, jeden z významných sponzorů tamního tenisu stýkal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám