Hlavní obsah

Lékový ústav stahuje od pacientů kvůli závadám dva přípravky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stahuje od pacientů kvůli závadám přípravky s větrovou vodou červenou na střevní potíže a infuzní roztok na brnění poškozených nervů u diabetiků. V prvním přípravku mohou být plísně vyvolávající průjem. Ve druhém případě se vyskytly v roztoku částice, jež mohou ucpat cévy a vyvolat těžkou alergickou reakci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Větrová voda červená, Aqua carminativa rubra, se užívá v lékárnách a zdravotnických zařízeních na zhotovení přípravků, které snižují tvorbu plynu v zažívacím ústrojí, mají protibakteriální účinky a uvolňují křeče hladkého svalstva.

"Výměna se týká individuálně připravovaných léčivých přípravků, k jejichž přípravě byla použita Aqua carminativa rubra, 1000 gramů, šarže 251113, číslo certifikátu 0596/1113/538, datum použitelnosti 11/2015, a kterým dosud neuplynula doba použitelnosti uvedená na etiketě," upřesnila mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Pomůže lékárna

Pokud si pacient není jistý, zda má tento individuálně připravovaný léčivý přípravek doma, měl by ho donést do lékárny, která jej připravila a která tuto skutečnost ověří. Pokud má tento přípravek doma, měl by ho přestat užívat a vrátit do lékárny, kde ho zakoupil. Vrátit může i otevřená a použitá balení. Dostane nové balení z nezávadné šarže.

Přípravek pro diabetiky Thiogamma 600 inject, inf CNC SOL 5x20 ml/600 mg se stahuje v šarži 13J077 použitelné do 9/2017 a v šarži 12J154 použitelné do 9/2016. "U diabetických pacientů, pro něž je určen, by použití uvedených šarží mohlo způsobit tromboembolické reakce, zároveň by mohlo dojít k těžké alergické reakci, " uvedla mluvčí.

Pacienti, kteří mají některou z těchto šarží doma, by měli přípravek okamžitě přestat používat, vrátit do lékárny a informovat svého lékaře. Lék není možné vyměnit za stejnou velikost balení, následnou léčbu určí lékař. Vrátit je možno načatá i nenačatá balení nejpozději do konce dubna. Peníze dostane pacient zpět.

Reklama

Výběr článků

Načítám