Hlavní obsah

Loňskou ztrátu v hospodaření vyrovnali Starostové přebytkem z dřívějška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN), partnerské seskupení TOP 09, hospodařilo loni vyrovnaně. Náklady sice kvůli volbám přesáhly příjmy, rozdíl ale hnutí uhradilo z přebytku hospodaření nevolebního roku 2011. V úterý to sdělil mluvčí hnutí Lukáš Novák. Předloni hnutí skončilo s téměř šestimiliónovou ztrátou. Politické strany a hnutí musí své výroční finanční zprávy předložit Sněmovně do úterý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nově zvolený předseda STAN Martin Půta.

Článek

"Jakkoli měl být rok 2013 rokem nevolebním, již postup Karla Schwarzenberga do druhého kola prezidentských voleb přinesl zvýšené, byť radostné výdaje. Největší položku výdajů pak představovaly náklady na předčasné parlamentní volby," uvedl Petr Gazdík, který zprávu připravoval ještě jako odstupující předseda hnutí.

Loňské příjmy STAN činily 24,84 miliónu korun, náklady 25,65 miliónu. Přebytek hospodaření z roku 2011, ze kterého hnutí rozdíl vyrovnalo, byl 12 miliónů korun a pokryl i zvýšené náklady z předloňska. Do letoška tak STAN podle svého mluvčího vstoupil se zůstatkem na účtu 5,7 miliónu korun.

Podstatnou část loňských příjmů tvořily dary od TOP 09, které STAN získává podle smluv o spolupráci s touto stranou. Loni to bylo více než 14,7 miliónu korun. Zároveň hnutí darovalo TOP 09 podle stejných pravidel částku přesahující 12 miliónů Kč. Další peníze hnutí loni získalo od státu, z darů členů a podporovatelů a ze členských příspěvků.

Zůstatky sněmovních stran (v miliónech Kč)
KSČM84
ČSSD34,9
TOP 0924,1
KDU-ČSLpřes 20
STAN5,7
Úsvitv řádech miliónů
ODS-14,54
ANO-40

Výdaje šly loni vedle voleb také na provoz, uvedl Novák. Pro letošní rok budou podstatnou část výdajů tvořit náklady na komunální volby.

Největší zisk ze sněmovních stran loni vykázali komunisté, a to 84 miliónů korun. Se ziskem skončila i ČSSD, která byla v plusu 34,9 miliónu korun. TOP 09 hospodařila se ziskem 24,1 miliónu korun, lidovcům zůstal přebytek přes 20 miliónů korun. Hnutí Úsvit podle svého tajemníka a mluvčího Jana Zilvara mělo zisk v řádu miliónů korun.

Naopak hnutí ANO skončilo podle svého předsedy Andreje Babiše ve ztrátě asi 40 miliónů korun. ODS loni hospodařila se ztrátou 14,54 miliónu korun.

Reklama

Související články

KSČM loni hospodařila se ziskem 84 miliónů

Komunistická strana Čech a Moravy loni hospodařila se ziskem 84 miliónů korun. Celkové příjmy strany za rok 2013 činily 214 999 000 Kč, výdaje pak 130 934 000...

TOP 09 měla loni zisk 24 miliónů

TOP 09 loni hospodařila se ziskem přesahujícím 24 miliónů korun. Od státu na příspěvcích za mandáty a volební náklady inkasovala 109 miliónů korun. Za volby...

Výběr článků

Načítám