Hlavní obsah

Vodáci se mohou radovat, řeky jsou po deštích opět splavné

Praha

Vodáci se konečně dočkali. Po deštích je většina českých řek – zejména v nížinách – opět splavná. Hladiny by se měly v dalších dnech zvedat i na horách, kde kvůli teplému počasí začne tát sníh. Uvedl to Vojtěch Jančar z Českého svazu kanoistů.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Sázavě déšť pomohl zejména na jejím středním toku, Lužnici na dolním, splavná je Otava a také Vltava pod Vyšším Brodem. Berounka má díky svému velkému povodí průtok momentálně nejvyšší – v Berouně k 30 kubíkům. Sjízdná je i Ohře, kde je průtok držen přehradami kolem minima.

Kvůli nedostatku vody v nádrži Seč se ale o víkendu neuskuteční otevírání Chrudimky pod přehradou. Labe s Jizerou jsou splavné jen na středních tocích, právě zde se ale může stát, že voda o víkendu s tajícím sněhem vystoupá.

„Totéž může platit i o dalších horních tocích, ovšem velké naděje si vodáci dělat nemohou, sněhu zase není příliš," uvedl Jančar. Sjet se dají nížinné toky jako Radbuza, Úhlava, Ploučnice, Bílina nebo na východě Čech Orlice.

Vody přibylo i na Moravě

Vody přibylo i na Moravě. Na hranici splavnosti je horní tok Moravice do přehrady Slezská Harta, vodáci si ale musí dát pozor na nebezpečné jezy ve Šťáhlích a Břidličné. Morava je splavná od Hanušovic a Odra zatím od Suchdola, ale o víkendu to může být i výše. Na Bečvu se mohou vodáci vydat od soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy. Na Opavě či Dyji jsou splavné spíše dolní toky.

„I když se lze například vydat na Moravskou Dyji od Dačic, skončit musíme u Slavonic," dodal Jančar. Sjízdný je úsek Dyje od Drossendorfu k Podhradí, ale dále vodu drží přehrady, a pokračovat tak lze až pod Novými Mlýny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám