Hlavní obsah

Železná Ruda se soudí s pojišťovnou o milióny kvůli nabouranému mostu

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železná ruda

Třetím rokem se táhne soudní spor mezi Železnou Rudou a Českou pojišťovnou. Důvod? Třináctimiliónová oprava kamenného mostu, který byl poškozen při dopravní nehodě.

Foto: MÚ Železná Ruda, .

Kamenný most v Pancířské ulici těsně po nehodě v roce 2010.

Článek

Na počátku všeho stála nehoda náklaďáku v červnu 2010 v Železné Rudě. Nebrzdící liazka s korbou plnou štěrku se i s řidičem řítila z kopce. Narazila do zábradlí mostu v Pancířské ulici, proletěla křižovatkou a zastavila se až u schodiště těsně vedle paneláku.

Řidič z nehody vyvázl bez vážného zranění. Zásadně ale utrpěla statika mostu z konce devatenáctého století. Provoz na mezinárodní železniční trati byl omezen, utrum měli i řidiči. S ohledem na dopravní komplikace město zvolilo nejlevnější a nejrychlejší variantu opravy. Tu podle místního starosty Michala Šnebergra (ODS) odkývala i pojišťovna viníka nehody - Česká pojišťovna.

Železná Ruda si tak najala stavební firmu Firesta-Fišer z Brna, aby havarijní stav mostu odstranila. Zdálo se, že až na nesoulad některých obyvatel s jeho budoucí podobou vše postupuje bez problémů. Zástupci pojišťovny neměli na stavbě připomínky ani během kontrolního dne.

Doplatek nepřišel

„Česká pojišťovna nám poslala zálohu šest miliónů korun. Pak nám ale neposlala sedmimiliónový doplatek a zálohu chtěla vrátit,“ řekl Právu starosta Šnebergr. Přišla totiž s tím, že městu proplatí jen cenu mostu před opravou. Podle posudku znalce najatého pojišťovnou jeho hodnota činila zhruba čtvrt miliónu. Zálohu ale město pojišťovně nevrátilo.

Spor mezi Železnou Rudou a Českou pojišťovnou rozplétá krajský soud. Město si najalo plzeňskou advokátní kancelář Volopich, Tomšíček a spol. a tvrdí, že minimálně bylo pojišťovnou uvedeno v omyl. „Jsme přesvědčeni, že jsme v právu. Jednání ze strany pojišťovny je při nejmenším podivné,“ říká starosta.

Tisková mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková sdělila, že se k záležitosti nemůže vyjádřit. „Vzhledem k ochraně údajů nemůžeme bez souhlasu klienta k pojistné události poskytovat jakékoliv informace,“ vysvětlila Buriánková.

Dluh vůči firmě

Kromě soudní tahanice město řeší ještě jeden problém. „Stavební firmě jsme ze zálohy zaplatili pouze první část, tedy šest miliónů,“ vysvětluje starosta. Zbývající milióny na konto společnosti Firesta-Fišer dosud nepřistály.

Tři roky táhnoucí se spor rozlouskne soud pravděpodobně v řádu měsíců. Případný neúspěch by pro Železnou Rudu s ročním čtyřicetimiliónovým rozpočtem představoval výrazný problém. „V rozpočtu peníze nemáme. Vyjednáváme se všemi zúčastněnými stranami a čekáme na výsledky. Zároveň hledáme další možnosti, jak záležitost vyřešit bez ztráty květiny,“ popisuje starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám