Hlavní obsah

Zastupitelé se báli schválit dostavbu Blanky

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ačkoli se zdálo, že arbitráž Prahy s Metrostavem umetá cestu k dokončení pražského tunelu Blanka, vyvstal nový problém. Hraje se patrně o to, kdy bude tunel zprovozněn, zda před volbami v Praze, nebo po nich.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tunel Blanka

Článek

V pátek v pražském zastupitelstvu chyběl jediný hlas ke schválení důležitého podkladu pro rozhodce. Jedná se o tzv. druhý vzájemný návrh Prahy a Metrostavu čili o seznam akcí za 1,033 miliardy korun bez DPH, bez nichž nelze tunel otevřít.

Ačkoli se na návrh primátorova náměstka Jiřího Nouzy (TOP 09) hlasovalo tajně, pro vzetí návrhu na vědomí bylo 31 hlasů, čtyři se zdrželi, jeden byl proti. Celkem je zastupitelů 63, rozhoduje nadpoloviční většina čili 32; mnozí však v pátek chyběli a ODS nehlasovala, odmítla totiž tajný způsob.

Hádka po hlasování

Po neschválení padla ostrá slova, Nouza mluvil o nezodpovědných zastupitelích, primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) šel ještě dál. Řekl, že je nutné překonat „sabotérské rozhodování ve vedení města“.

„Velká část zastupitelů na základě velmi pochybných argumentů, a to zastupitelů, kteří jsou za tuto stavbu zodpovědní z minulého a současného volebního období, se staví do jakési role škůdců města,“ řekl Hudeček.

Jeho předchůdce Bohuslav Svoboda (ODS) žádal veřejné hlasování, ODS s tajným nesouhlasila, protože je anonymní. Exprimátor se ptal, kdo nese odpovědnost za současné zdržení stavby.

„Já jsem žádnou odpověď nedostal, dočkal jsem se jenom invektiv, obvinění a povídání, že se něco stalo před sto lety,“ řekl Svoboda. „Za to, že se prodlužuje otevření tunelového komplexu Blanka, nese naprosto jednoznačnou odpovědnost tato rada,“ řekl bývalý primátorův náměstek Karel Březina (ČSSD).

Mnozí zastupitelé se obávali případné trestní odpovědnosti za schválení dokumentu, ptali se, zda se hlasováním nebudou podílet na případném porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Právníci je ubezpečovali, že ne. „Ať uděláme, co uděláme, porušíme nějaký zákon. Takže moje otázka zní, za co je větší sazba,“ řekl Ivan Vinš (klub Nez.).

Větší a menší sazba

Jeho nový kolega z klubu Dalibor Mlejnský se ptal, zda místo zastupitelů bude odpovědný rozhodčí soud. Bývalý primátorův náměstek Josef Nosek (klub Nez.) uvedl, že kvůli Blance podával několikrát vysvětlení policejnímu útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. „Bylo mi řečeno, že jestliže pro něco hlasuji, přebírám odpovědnost za všechny součásti tohoto materiálu,“ upozornil Nosek.

„Všichni mámě nějaké obavy, musíme se k tomu nějakým způsobem postavit, musíme rozhodnout,“ odpověděl Nouza.

Právník Jiří Hartmann z kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa řekl, že arbitři o věci rozhodují ve snaze zabránit škodě velkého rozsahu a na základě platnosti smlouvy. Soud už vyslovil předběžný názor, že smlouva Prahy s Metrostavem o stavbě Blanky z roku 2006 platí. Stavbařům zatím uložil dokončit práce za asi 50 miliónů korun, a to na základě prvního návrhu obou stran.

Protože šlo o menší rozsah, nebyl podle Nouzy nutný souhlas zastupitelů, na rozdíl od dokončovacích prací za miliardu korun. Zastupitelstvo patrně ani nikdy v minulosti nevyjádřilo kvůli Blance obavy o dokončení a převzetí. Nouza proto za týden ve čtvrtek navrhne o věci hlasovat znovu.

Zabránit velké škodě

Pokud podklady pro arbitry, kteří mají rozhodovat 1. dubna, neprojdou znovu, není jasné, co bude dál. „Rizika nejsou malá. Když rozhodčí soud nebude moci o tomto rozhodovat, stavba jednoznačně nebude moci pokračovat, budou zde vznikat škody pravděpodobně velkého rozsahu,“ upozornil Hartman. Podle něho se vše děje ve velkém časovém presu, jde o několik set objektů stavby. Metrostav městu už sdělil, že na dokončení všech prací včetně Trojského mostu potřebuje asi pět měsíců.

Podle Nouzy není jiná cesta k dokončení šestikilometrového tunelového komplexu než arbitráž. „Je to pro nás časová komplikace,“ řekl o výsledku pátečního jednání Nouza. Už dříve odhadoval, že by tunel mohl být ve zkušebním režimu otevřen na přelomu srpna a září. Předpokládá se, že komunální volby budou v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám