Hlavní obsah

ODS chce komisi pro dohled nad Babišovými cifršpióny

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté v tomto týdnu navrhnou, aby se v rámci Sněmovny zřídila stálá komise pro dohled nad činností Finančně analytického útvaru (FAÚ) ministerstva financí. Chtějí také, aby ředitele tohoto útvaru, tzv. cifršpiónů, jmenovala vláda, nikoliv ministr financí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Ministr financí má přístup k unikátním informacím z byznysu a bankovnictví, a má ho díky činnosti FAÚ,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala.

Strana proto podle něj navrhne, aby ředitele FAÚ nově jmenoval nikoli ministr financí, ale vláda.

Sobotka návrh neodmítl

Občanští demokraté hodlají také podat návrh na zřízení stálé komise, která by dohlížela na činnost Finančně analytického útvaru.

Komise by byla sedmičlenná, upřesnil předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura. „Tak, aby parlament měl představu o tom, co tato v zásadě zpravodajská služba činí, jaké má pravomoci, zda se drží dikce zákona,“ doplnil.

Premiér Bohuslav Sobotka nevidí v návrhu na přesunutí jmenovací pravomoci problém. „Z věcného hlediska je to možné řešení, ale budeme o tom ještě jednat s koaličními partnery,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám