Hlavní obsah

Padělky obrazů budou pomáhat kriminalistům

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Byla to dokonalá falza. Zda je skutečně vytvořili, si nebyli jistí dokonce ani malíři pod nimi podepsaní jako jejich autoři. Dnes mají padělky obrazů posloužit k výuce policie.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Padělky zabavené v rámci policejní akce Trojský kůň.

Článek

Brněnské pracoviště Odboru hospodaření s majetkem státu předalo Kriminalistickému ústavu Praha 43 pláten, listů a další věci, které byly zadrženy při největší padělatelské kauze v novodobých dějinách Česka.

Falšovali Zrzavého i Lhotáka

Padesátka policistů při ní v akci Trojský kůň během několika let od roku 2004 zajistila zdařilé falzifikáty obrazů Jana Zrzavého, Oty Janečka, Vojtěcha Sedláčka, Kamila Lhotáka a dalších významných českých malířů, které byly prodávány překupníkům. Ti je pak milovníkům umění prodávali za statisíce jako originály.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Padělky známých autorů

Nepodmíněně byl však potrestán tříletým vězením pouze jediný muž, historik umění, který první padělky dokonce prodával vlastnímu otci – sběrateli. Falza byla tak dokonalá, že například malíř Kristián Kodet, který u soudu vystupoval jako svědek, stěží poznal vlastní výtvory. Prodejní hodnota obrazů se jen těžko vyčíslovala, šla však podle znalců do desítek miliónů korun.

„Nikdy jsem se tím nechtěl obohatit, ani nikomu ublížit. Chtěl jsem jen dokázat svému otci, který se považoval za znalce a skvělého sběratele, že umění vůbec nerozumí. Že nedokáže rozeznat dobrý padělek od originálu. Peníze, které touto činností vznikly, byly příjemným zpestřením studentského života,“ vypovídal tehdy třicetiletý Jan Trojan mladší.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kristián Kodet a Jan Trojan (vlevo), který prý chtěl padělky zesměšnit svého otce.

Otci prodával padělky ještě v roce 1984, tedy v době, kdy dokončoval fakultu a o případ se už zajímala policie. Sběratel Jan Trojan starší, který případ rozpoutal a posléze se paradoxně měl stát hlavním pachatelem, se soudu, jenž začal až tři roky po odhalení falzifikátů, nedožil.

„Jestli mě podvádí můj vlastní syn, pak ho budu muset zabít. Vždyť na nákup Zrzavého, který podle kluka pochází z pozůstalosti jeho známého, jsem si vypůjčil šest miliónů korun,“ postěžoval si už na počátku vyšetřování Trojan starší.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Padělky známých autorů

Další dva odsouzení – geniální malíř samouk Libor Prášil a překupník Josef Sedlák – dostali podmíněné tresty s odkladem na čtyři roky. Další překupník Antonín Břímek byl viny zproštěn.

„O předání Kriminalistickému ústavu Praha rozhodlo vzhledem k povaze majetku Ministerstvo kultury České republiky. Obrazy budou ponechány ve sbírkách kriminalistického ústavu pro studijní a výukové účely,“ informoval Právo Robert Hurt z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám