Hlavní obsah

Zakázka na dodávku aut pro Lesy ČR je prý ušita na míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakázka státního podniku Lesy ČR na nákup třiceti nových aut v hodnotě 25 miliónů korun je ušita na míru jednomu dodavateli, řekl v sobotu televizi Prima vedoucí analytického oddělení Transparency International Stanislav Beránek. Prima navíc zjistila, že podnik požaduje ve svých vozech nadstandardní vybavení, jako vyhřívání předních i zadních sedadel, provedení potahů, řadicí páky i volantu v kůži nebo senzory deště a vyjetí z jízdního pruhu.

Foto: , Novinky

Ilustrační foto

Článek

Požadavky na luxusní výbavu vyplývají ze zadávací dokumentace k nadlimitní veřejné zakázce, kterou má Prima k dispozici. Podle mluvčího Lesů ČR Zbyněk Boublík však nejde o nic neobvyklého.

"Technické požadavky odpovídají běžnému standardu u poptávaného typu vozidel s přihlédnutím k jejich intenzivnímu využití a předpokládané délce životnosti," uvedl.

Státní podnik, kterému patří polovina lesů v zemi, přitom loni v listopadu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dostal za chyby při nákupu aut Audi už druhou pokutu. Antimonopolní úřad mu za soutěž na nákup dvou vozů z roku 2008 udělil sankci 140 000 korun. Už dříve ÚOHS pokutoval částkou 160 000 korun nákup aut Audi z roku 2009.

Podle Beránka z Transparency International může podmínky nejnovější zakázky na nákup třiceti automobilů splnit jediný dodavatel, takže Lesy ČR pravděpodobně postupovaly podobně jako v pokutovaných případech.

Reklama

Výběr článků

Načítám