Hlavní obsah

Na silnicích hrozí ledovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S namrzlými silnicemi a ledovkou musí ve čtvrtek počítat motoristé, a tak silničáři všechny řidiče nabádají, aby jezdili s opatrností. Ředitelství silnic a dálnic varovalo ráno před namrzlou vozovkou ve vyšších polohách Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje. Na Vysočině, ve Zlínském kraji a jižních Čechách se navíc řidiči musí mít na pozoru před jazyky a silným větrem.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Článek

Rychlostní silnice a silnice nižších tříd ve Středočeském kraji byly ráno většinou sjízdné pouze s opatrností. Vozovky jsou holé a vlhké, někde byly chemicky ošetřeny a jsou mokré.

Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost na rychlostních silnicích R4, R6, R7 a R10. Silnice nižších tříd jsou s opatrností sjízdné na Benešovsku, Berounsku, Kladensku, Mělnicku, Mladoboleslavsku a v okresech Praha-východ, Praha-západ, Příbram a Rakovník.

Královéhradecký kraj hlásí ujetý sníh

Na silnicích v Krkonoších a v Orlických horách leží ujetá vrstva sněhu, která je místy zledovatělá. Slabá vrstva ujetého sněhu je i na některých vedlejších silnicích v nižších polohách hradeckého kraje.

Hlavní silnice v kraji byly ráno většinou suché nebo vlhké a sjízdné bez omezení.

Mezi Mladými Buky a Hertvíkovicemi na Trutnovsku se na silnici z Trutnova do Vrchlabí před 06:00 čelně srazila dvě osobní auta. V jednom voze po nárazu začalo hořet v motorovém prostoru.

"V autech cestovalo celkem pět lidí. Jedna osoba utrpěla zranění a zdravotníci ji převezli k ošetření do nemocnice," řekl operační důstojník hradeckých krajských hasičů.

Pardubicko: horší sjízdnost ve vyšších polohách

Sníh zůstává na silnicích v Pardubickém kraji jen výjimečně. Je hlavně ve výše položených oblastech, někde může být i zledovatělý.

Rozbředlý nebo uježděný sníh pokrývá vozovky některých silnic v okolí Hlinska na Chrudimsku.

Vrstva nového sněhu napadla na Poličsku, zledovatělý sníh hlásí silničáři z oblasti Moravské Třebové. Slabá sněhová vrstva leží i na silnici I/11 v úseku Červená Voda–Suchý vrch.

Sněhové jazyky na Vysočině

Na silnicích Vysočiny se kvůli větru vytvářejí sněhové jazyky. Hlavní tahy jsou jinak po chemickém ošetření mokré, na vedlejších silnicích leží ujetý sníh posypaný drtí. Občas slabě sněží, teploty k ránu klesly čtyři až šest stupňů pod nulu.

Silničáři měli nad ránem venku přes 60 sypačů. "Srážky nebyly intenzivní, ale fouká vítr a na silnice sfoukává sníh z polí," upozornil dispečer krajské správy a údržby.

Silnice na Olomoucku jsou většinou sjízdné

V nejvyšších partiích Olomouckého kraje přes noc opět sněžilo. Na Červenohorském sedle napadly dva centimetry, v nižších polohách pouze poprašek.

Obezřetní by měli být podle správců cest řidiči především na silnicích krytých posypem, kde mohou místy narazit na namrzlou vozovku. Silnice v nižších polohách kraje jsou většinou holé a mokré.

"Silnice udržované chemicky jsou holé a mokré. Vyjelo se hlavně na Červenohorské sedlo, kde napadly tak dva centimetry. Inertní cesty jsou kryté posypem.

Řidiči by tam měli dát pozor, jak se posyp rozjezdí, mohou se vyskytnout namrzlé plochy," řekl dnes dispečer jesenické správy silnic.

Na Zlínsku a jihu Čech silný vítr

Dopravu ve Zlínském kraji ráno ztěžovaly sněhové přeháňky a místy i silný vítr. Silnice jsou většinou mokré po chemickém ošetření, menší cesty na Vsetínsku pokrývá ujetý sníh. Řidiči by proto měli volit opatrnou jízdu.

Silnice na jihu Čech jsou místy zledovatělé, zejména ve vyšších polohách Šumavy a Novohradských hor. Řidiči si musí dát pozor také na silný nárazový vítr, a to na Strakonicku, Táborsku a Jindřichohradecku, někde vytváří na silnicích sněhové jazyky. Všechny vozovky jsou ale podle správy a údržby silnic se zvýšenou opatrností sjízdné, ledovka je krytá drtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám