Hlavní obsah

Opatrně na silnicích, v několika krajích je náledí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před náledím, které může komplikovat dopravu v Libereckém kraji, ve středních Čechách a v několika dalších krajích, varují ve čtvrtek ráno silničáři. V některých částech republiky je také kvůli mlze snížená viditelnost. Řidiči by proto měli jezdit opatrně.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Silničáři varují před ledovkou na silnicích v několika krajích.

Článek

Mlha a náledí se podle silničářů objevují v Libereckém kraji, silnice tam jsou po chemickém ošetření vlhké nebo mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Meteorologové varují, že dopoledne se ojediněle může tvořit ledovka.

Námraza hrozí také na silnicích nižších tříd v Královéhradeckém kraji. Na cestách v Krkonoších leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Hlavní silnice v kraji byly dnes ráno po chemickém ošetření většinou mokré.

Na Ústecku sněhové přeháňky

Opatrnost řidičům silničáři doporučují i v Ústeckém kraji. Ráno a dopoledne se na severu Čech může ojediněle tvořit ledovka. Bude zataženo, místy se slabým sněžením či deštěm se sněhem, postupně místy déšť.

V Krušných horách, na Teplicku, Mostecku a Ústecku byly po ránu sněhové přeháňky, silnice jsou tu podle silničářů mokré po chemickém ošetření a se zvýšenou opatrností sjízdné.

Po ránu se na Chomutovsku staly dvě dopravní nehody – v Chomutově v ulici U Černého mostu byl zraněn chodec, zranění je také výsledkem nehody u vjezdu do Kadaně, kde řidička zřejmě nezvládla levotočivou zatáčku a sjela do příkopu.

I ve středních Čechách by ráno měli být řidiči opatrní. Na menších silnicích se může vyskytovat náledí. Také tady místy jízdu komplikuje mlha, jak vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Náledí bylo po ránu hlášeno zejména na silnicích druhé a třetí třídy na Nymbursku a Kutnohorsku. Motoristy tam může překvapit i mlha. Obezřetnost cestáři doporučují i na některých hlavních tazích, například na rychlostních silnicích R4, R6, R7 a R10. Většina silnic je jinak holá a vlhká.

Kritická místa silničáři sypou 

Na Vysočině jsou silnice vymrzlé nebo mokré po chemickém posypu. Sypače silničářů v noci na čtvrtek jezdily na Žďársku a Havlíčkobrodsku, kde to na vozovkách začalo klouzat. Jinak jsou komunikace v kraji většinou holé a suché, uvedl dispečer krajské správy a údržby.

Také ve Zlínském kraji mohou ráno silnice místy namrzat. I tady na některých místech dopravu komplikuje mlha, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu se náledí může na vozovkách tvořit až do dnešních 10 hod. Komunikace v kraji jsou holé a suché nebo vlhké.

Namrzat mohou ráno silnice i v některých částech Olomouckého kraje. Varování platí hlavně pro Olomoucko. „Cesty jsou sice na Olomoucku většinou holé a suché, ale v úsecích, kde byly vozovky vlhké, mohou ráno místy namrzat. Opatrnost je na místě,“ řekl dispečer olomoucké správy silnic.

Námraza se ráno vytvářela i na silnicích ve vyšších polohách Jesenicka a Šumperska, jako jsou Červenohorské sedlo či Skřítek. Silničáři vozovky chemicky ošetřili a ty jsou teď holé a mokré.

I v Moravskoslezském kraji byly silnice ráno na mnoha místech namrzlé. Část vlhkých silnic je sjízdných se zvýšenou opatrností. Riziko může přetrvávat i do dopoledních hodin. Nebezpečí námrazy se týká celého Karvinska kromě měst Havířov a Karviná.

Na Frýdecko-Místecku a ve vyšších polohách Beskyd je situace podobná. Rychlostní komunikace a silnice první třídy jsou sjízdné bez omezení. Zvýšenou opatrnost správci komunikací doporučují na silnicích druhé a třetí třídy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám