Hlavní obsah

Zeman přijal na Hradě Pecinu s Lessym, o schůzku požádali

Praha

Prezident Miloš Zeman dnes přijal na Pražském hradě ministra vnitra v demisi Martina Pecinu a policejního prezidenta Petra Lessyho, kterého Pecina nedávno vrátil do funkce. Schůzka se konala na jejich žádost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina

Článek

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že obsah jednání nebude nijak komentovat. Zřejmě se řešilo dvojvládí u policie.

Lessy se ve čtvrtek sešel také s místopředsedou ČSSD Milanem Chovancem, o kterém se hovoří jako o možném kandidátovi na ministra vnitra v nové vládě. O schůzku požádal Lessy. "Sdělil mi, že za sebe problém dvojvládí vyřeší do konce ledna. Nastínil mi, jakým způsobem, který nebudu sdělovat. Je na něm, aby to sdělil. Ale předpokládám, že je to nejlepší možné řešení, které mohl zvolit," řekl Chovanec.

Zeman podpořil Červíčka

Přesně před 14 dny byl z vlastní iniciativy za Zemanem v souvislosti s dvojvládím v čele policie také druhý policejní prezident, Martin Červíček. Zeman mu tehdy vyjádřil "plnou podporu" a uvedl, že dvojvládí by měl řešit až nový ministr, nikoliv Pecina.

Na ministerstvu vnitra se ve čtvrtek poprvé sešla také Pecinova poradní komise, která bude posuzovat oprávněnost jmenování Červíčka policejním prezidentem. Na vnitru se po poledni ukázal i Lessy, na jednání komise však nemířil. "Pan ministr mě pozval na nějakou schůzku," komentoval svou přítomnost Lessy, více však neprozradil.

Pecina na začátku prosince vrátil do služebního poměru Červíčkova předchůdce Lessyho, čímž vzniklo v čele policie dvojvládí. Červíček, který policii stále řídí, se funkce odmítl dobrovolně vzdát, takže ministerstvo zahájilo správní řízení, které by mělo rozhodnout, zda jeho jmenování nebylo nezákonné.

Lessyho propustil ze služebního poměru loni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů z pomluvy a zneužití pravomoci. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi.

Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení právě tím, že Lessy musel z čela policie odejít. Protože nejvyšší státní zástupce nebude podávat dovolání, kauza tak definitivně skončila

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám