Hlavní obsah

Výbor doporučil vydat Schwarze z hnutí ANO k trestnímu stíhání

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mandátový a imunitní výbor v pondělí doporučil Sněmovně vydat šéfa mosteckých strážníků Bronislava Schwarze (ANO) k trestnímu stíhání. K druhé žádosti, kterou mají poslanci na stole, o zbavení imunity pražského exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) kvůli kauze Opencard výbor usnesení nepřijal.

Foto: anobudelip.cz

Poslanec hnutí ANO Bronislav Schwarz

Článek

Jak uvedla nově zvolená předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS), na vině jsou časové důvody a výbor se k druhému případu vrátí ve čtvrtek.

Schwarz se jednání osobně zúčastnil, Svoboda nepřišel a poslanci jej chtějí také vyslechnout.

Vlekoucí se spor

Schwarz již několik let čelí obvinění z údajného zneužití pravomoci a omezování osobní a domovní svobody. V lednu 2006 se měl těchto trestných činů dopustit tím, že jako vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do mosteckého bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Schwarz trvá na tom, že postupoval podle zákona a správně.

Okresní soud v Mostě už Schwarze jednou obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání. Zvolením Schwarze poslancem ale muselo být trestní řízení přerušeno a bude záležet na tom, zda ho Sněmovna vydá.

Podle Němcové není zatím rozhodnuto, kdy by Sněmovna mohla o obou vydáních hlasovat. „Je možné, že bude Sněmovna oba případy řešit najednou,“ připustila s tím, že v takovém případě by se čekalo až na příští schůzi komory. Jinak by Sněmovna mohla o Schwarzovi hlasovat již tento čtvrtek. Rozhodnout o postupu musí vedení Sněmovny po poradě s předsedy klubů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám