Hlavní obsah

Těžaři musí do deseti měsíců zbourat černé stavby dolu ve Frenštátě

– Ostrava
Právo, Jiří Tomaškovič

Těžební společnost OKD má do deseti měsíců odstranit povrchové stavby zakonzervovaného dolu Frenštát. Do čtyř měsíců musí společnost předložit plán jejich likvidace. Nařizuje jí to rozhodnutí stavebního úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm, jehož platnost potvrdil Krajský úřad v Ostravě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Proti dolu v minulosti protestovali ekologové.

Článek

Na to, že společnost OKD má v areálu Dolu Frenštát přes padesát staveb, včetně obou těžních věží, kterým vypršelo kolaudační rozhodnutí, upozornil v lednu roku 2011 obecní úřad v Trojanovicích. Stavební úřad ve Frenštátě pod Radhoštěm následně rozhodl o odstranění dočasných staveb, společnost OKD se ovšem odvolala ke Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje.

„Ten 5. prosince rozhodnutí stavebního úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm o odstranění staveb potvrdil. Proti tomuto rozhodnutí se již nelze odvolat,“ uvedla starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová (Naše Beskydy).

Největší černá stavba v ČR, tvrdí odpůrci

Podle rozhodnutí frenštátského stavebního úřadu je OKD povinna do čtyř měsíců zajistit a předložit návrh technologického postupu prací při odstraňování staveb. Úřad zároveň stanovil, že celková lhůta pro odstranění staveb je deset měsíců od dne nabytí právní moci rozhodnutí stavebního úřadu.

„Je to největší černá stavba v České republice a já jsem rád, že se s konečnou platností potvrdilo, že máme pravdu. Ty stavby tam už 25 let neměly stát a musí pryč, to je celé,“ vyjádřil se starosta Trojanovic a zároveň předseda Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu Jiří Novotný (Naše Beskydy).

Likvidace za půl miliardy

OKD se brání tím, že na Frenštátsku neusiluje o těžbu a věže i ostatní objekty potřebuje k zajištění konzervačního režimu. „Roční náklady na udržování dolu v konzervačním režimu nás stojí zhruba 50 miliónů korun. Kompletní likvidace dolu by vyšla na zhruba půl miliardy korun,“ řekl mluvčí OKD Marek Síbrt.

Zda se bude OKD i nadále bránit, odpovědět nedokázal. „Rozhodnutí Krajského úřadu MSK jsme obdrželi v pondělí. V současnosti ho studujeme,“ pověděl Síbrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám