Hlavní obsah

Silnice pokrývá ledovka, kluzká je i D1

Právo, Novinky, ČTK, mhr, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teploty pod nulou a mrholení komplikují život řidičům v České republice. Nad ránem se začalo objevovat v severních a západních Čechách, postupně začalo mrholit i na Moravě. Voda na podchlazeném povrchu namrzá. Mnoho nehod se stalo ve středních Čechách, na D1 z Vyškova na Kroměříž se staly tři nehody, část dálnice ve směru na Kroměříž je uzavřena.

Foto: David Taneček, ČTK

Pracovníci Technických služeb Hradec Králové ošetřují namrzlé chodníky.

Článek

Ledovka pokrývá především silnice nižších tříd, opatrní ale musí být i řidiči na dálnicích a silnicích prvních tříd.

Na dálnici D1 se na 245. kilometru ve směru na Prahu srazila tři auta, nehoda se obešla bez zranění. O kousek dál na 240. kilometru ve směru na Kroměříž havarovaly dva kamióny. Dálnice byla v místě uzavřena a ještě dopoledne byl průjezdný pouze levý jízdní pruh.

Pozor si musí dát i chodci, kluzké jsou chodníky a také přechody. Ledovka zmizí během dopoledne s tím, jak teploty stoupnou nad nulu.

Na Karlovarsku se silnice zrcadlí na hlavním tahu krajem, rychlostní silnici R6, mezi Chebem a Karlovými Vary. Opatrní musí být řidiči hlavně na mostech.

Krajnice lemují zapadlá auta

V kopci na silnici u Zdislavy na Liberecku jsou podle policie zapadlá tři vozidla a autobus. Další autobus havaroval v Novém Boru na Českolipsku v ulici Rumburských hrdinů, na silnici 14 v Liberci narazilo osobní auto do svodidel.

V Osečné na Liberecku zablokovalo nákladní auto na náledí oba jízdní pruhy, když se otočilo napříč silnicí. Nehoda osobního auta se stala na silnici 36 u Obory na Českolipsku.

Ledovka pokrývá silnice na Českolipsku a také v západní části středních Čech. Mnoho drobných nehod se stalo na Rakovnicku, Kladensku a Mělnicku. Často se jich účastní autobusy. Většina nehod je bez zranění.

Podobné je to i na Vysočině. Tam to klouže na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku a na Žďársku, řidiči havarovali i na Pelhřimovsku. V kraji se od šesti do devíti hodin ráno stalo 11 nehod.

Dvě nehody na Prostějovsku

Během dopoledne namrzaly i silnice na severu Olomouckého kraje. Na Jesenicku a Šumpersku začalo mrholit a voda na podchlazeném povrchu mrzne.

„Na Prostějovsku v souvislosti s náledím evidujeme zatím dvě dopravní nehody, k nimž došlo na silnici č. 433 ve směru z Prostějova na Němčice nad Hanou. Ke zranění při nich nedošlo,“ sdělila Právu policejní mluvčí Irena Urbánková.

Na Přerovsku došlo do deváté hodiny dopolední ke čtyřem dopravním nehodám, v souvislosti s náledím, a to v Kojetíně, Horní Moštěnici, Pavlovicích u Přerova a Loučce. Jsou také bez zranění.

V Moravskoslezském kraji desítky nehod

Na několik desítek vystoupal počet dopravních nehod v souvislosti s nebezpečným náledím v Moravskoslezském kraji. „Mohu potvrdit, že nám stoupl počet nehod, v této chvíli už jich jsou desítky. Jejich počet se ale nestále mění, protože zjišťujeme, že některé nehody jsou například hlášeny vícekrát,“ uvedla dopoledne mluvčí moravskoslezské policie Daniela Vlčková.

Nejhorší situace je na Opavsku, kde se na hlavních silničních tazích tvoří dlouhé kolony. „Naštěstí se jedná o nehody, při kterých jsou pouze majetkové škody, případně jen lehčí zranění. Řidiči by si měli v každém případě počínat velmi opatrně, protože náledí je opravdu nebezpečné,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám