Hlavní obsah

Sněží a hrozí náledí, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výrazné ochlazení doprovázené silným větrem hrozí v pondělí podle meteorologů. Varují, že na horách, především na severu a severovýchodě ČR, bude padat sníh. Na horských silnicích se mohou tvořit sněhové jazyky. Podobné by to mělo být i v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Silničáři upozorňují, že v Libereckém kraji jsou některé úseky namrzlé, zejména na horských silnicích. Teplota v kraji se drží mírně pod nulou.

Hlavní tahy jsou mokré po chemickém ošetření, náledí kryté posypem je na silnicích nižších tříd na Liberecku, Jablonecku a v Krkonoších. Problémy může působit i silný vítr.

Ve Zlínském kraji padá sníh. Sněží především na Vsetínsku a Zlínsku, v ostatních částech kraje prší nebo padá déšť se sněhem. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Komunikace první třídy na Vsetínsku jsou holé a mokré po chemickém ošetření, menší cesty místy pokrývá převážně rozbředlý sníh. Mokré a chemicky ošetřené jsou také silnice na Zlínsku. Na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku jsou silnice holé a mokré. Vozovky ve vyšších polohách by mohly namrzat.

Vyjely desítky sypačů

Na Vysočině v noci na pondělí začalo místy sněžit. Ujetý sníh krytý drtí leží na silnicích ve vyšších polohách Žďárska. Hlavní tahy, které se solí, jsou v tomto okrese holé a mokré. Jinde v kraji pršelo nebo byly smíšené přeháňky. Vozovky tam jsou mokré nebo vymrzlé, sjízdné jsou s opatrností, uvedl dispečer krajské správy a údržby. K ránu byl na Vysočině třístupňový mráz.

Silničáři vyjeli po půlnoci, venku měli 34 sypačů. V této zimě to byl zatím největší zásah kvůli sjízdnosti. Předtím měli jen jeden menší výjezd.

Slabý poprašek sněhu krytý posypem, který může místy namrzat, je v pondělí na silnicích ve vyšších polohách Plzeňského kraje. Všechny silnice jsou sjízdné, avšak zejména na Klatovsku a Domažlicku by měli řidiči věnovat jízdě zvýšenou pozornost, řekl dispečer plzeňských krajských silničářů Jiří Slapnička.

Sněhový poprašek, který cestáři pokryli posypem, je především na Šumavě na Klatovsku a v Českém lese na Domažlicku v polohách nad 600 metrů nad mořem, dočasně byl i na severním Plzeňsku, řekl dispečer. V nižších polohách jsou silnice spíše vymrzlé, teploty i tam klesly přibližně k minus čtyřem stupňům. Na Šumavě podle informací Ředitelství silnic a dálnic až k minus sedmi stupňům. V okolí Plzně je navíc místy silnější nárazový vítr.

Na Šumpersku až deset centimetrů sněhu

Až deset centimetrů sněhu napadlo nad ránem na Šumpersku. Sněžit začalo i jinde v Olomouckém kraji. Na Jesenicku se místy kvůli silnému větru tvoří i sněhové závěje. Silničáři jsou v terénu. Silnice jsou podle nich sjízdné, upozorňují však na nutnost zvýšené opatrnosti.

Na Šumpersku vyjeli silničáři do terénu se všemi vozy. Nejprve poté, co po snížení teplot namrzly mokré silnice. Následně je zaměstnal sníh. "Napadlo od dvou do deseti centimetrů, sníh začal padat od 300 metrů, sněžit začalo ve 04:00 a stále sněží," řekl dispečer šumperských silničářů.

Doplnil, že na silnicích nyní leží rozbředlý sníh a na cestách udržovaných inertně ujetá vrstva sněhu krytá posypem. "Řidiči by měli používat zimní pneumatiky a jezdit se zvýšenou opatrností," doplnil dispečer.

Na silnicích v Pardubickém kraji leží ve vyšších polohách poprašek sněhu. Místy mohou vozovky také namrzat. Informuje o tom Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Se slabou vrstvou sněhu se mohou řidiči potkat na Chrudimsku, v okolí Lanškrounu nebo Žamberku na Orlickoústecku. Na Hlinecku komunikace namrzají.

V Krkonoších až –9 stupňů

V horských oblastech Královéhradeckého kraje v noci na pondělí sněžilo. Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Například v horských oblastech Krkonoš fouká silný vítr, v některých oblastech Orlických hor mohou silnice namrzat.

V Královéhradeckém kraji se časně ráno teploty pohybovaly několik stupňů pod bodem mrazu, místy se objevily i sněhové přeháňky. Na hřebenech Krkonoš klesly teploty až na devět stupňů Celsia pod bod mrazu. Během dne by se teploty měly pohybovat kolem nuly, místy se mohou objevit sněhové přeháňky.

V horských oblastech Ústeckého kraje v noci na pondělí sněžilo, silnice jsou tu sjízdné se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z informací silničářů.

Na silnicích v Krušných horách leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, se zvýšenou opatrností jsou sjízdné. Podobně by tomu mělo být na výše položených silnicích Děčínska. V ostatních částech kraje jsou sjízdné bez omezení.

Teploty do dvou stupňů

Podle meteorologů by přes den mělo být oblačno až polojasno, místy sněhové přeháňky, na horách četnější. Teploty se budou pohybovat mezi minus dvěma a plus dvěma stupni Celsia, na horách zůstanou pod bodem mrazu. Vítr může v nárazech dosahovat až 72 kilometrů v hodině.

„V horských oblastech v polohách nad 600 m se v důsledku kombinace sněžení a větru budou místy tvořit sněhové jazyky,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve varování pro severní oblasti ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám