Hlavní obsah

Zeman urazil zdravotně postižené výrokem o důstojnosti jmenování vlády na vozíku

Národní rada osob se zdravotním postižením (NROZP) se v úterý ohradila proti výroku prezidenta Miloše Zemana, který v pondělí uvedl, že nechce jmenovat nový kabinet, dokud bude zdravotně indisponován a částečně upoután na invalidní vozík. V prohlášení žádají omluvu, neboť mají za to, že prezident nepřímo označil vozíčkáře za méně důstojné.

Miloš Zeman pro Rádio ImpulsVideo: Rádio Impuls

 
Článek

Zeman označil akt jmenování nového kabinetu za „poněkud důstojnější záležitost”, kterou nemůže řešit „z invalidního vozíku”. Narážel tím na svou indispozici po zranění kolene. [celá zpráva]

Předseda rady Václav Krása uvedl, že považují výrok za nevhodný vzhledem k tomu, že jej pronesla hlava státu, a za urážlivý vůči lidem se zdravotním postižením.

Má vozíčkář nižší důstojnost? Ptají se postižení

Zeman slova v pondělí pronesl v rozhovoru pro Rádio Impuls, když hovořil o tom, zda a kdy jmenuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem. "Pouze ho upozorním, že pokud bych ho jmenoval premiérem, tak bude muset počkat, protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku," řekl prezident.

Rada zdravotně postižených sice vnímá kontext, v němž věta zazněla, výrok ale podle Krásy implikuje to, že člověk na invalidním vozíku má nižší důstojnost než člověk, který na invalidním vozíku není.

Americký prezident Franklin Delano Roosevelt byl na invalidním vozíku po všechna svá volební období. Spojené státy provedl obdobím velké hospodářské krize a strastmi druhé světové války, připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám