Hlavní obsah

Sobotka: S ANO a lidovci má smysl jednat o vládě

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka v projevu na klíčovém zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV) prohlásil, že má smysl jednat s hnutím ANO a lidovci o ustavení vlády. Taková koalice má podle něj největší podporu mezi členy ČSSD.

Ústřední výkonný výbor ČSSDVideo: Novinky

 
Článek

Máme před sebou důležitý úkol - úkol vyjednat vládu, prosadit program a splnit sliby, dané voličům. Pokud ÚVV dnes rozhodne o tom, kdo stranu povede, pak sestavíme vyjednávací tým a začneme jednat. Se stranami ANO a KDU má smysl jednat, taková koalice má i největší podporu v rámci členů ČSSD,“ řekl Sobotka na rokování.

Sobotka považuje za mantinel pro vstup do vlády program ČSSD. O vstupu do kabinetu by podle něj mělo rozhodnout ÚVV nebo všichni členové ve vnitrostranickém referendu. Stranický lídr varoval před tím, že se nepodaří vládu sestavit. „Může dojít k situaci, kdy se nepodaří vládu sestavit - pak nás čekají předčasné volby. Bylo by to ale dobré pro zemi, pro milion voličů, pro ČSSD?“ pronesl.

Sobotka: Nejsme na pískovišti

Pučisté se podle Sobotky ukázali jako politicky nezralí. „Je to velká politická nezralost těch, kteří to připravili. Nejsme na dětském pískovišti, jde o osud ČSSD, o osud strany, o osud ČR!“ apeloval Sobotka.

Vyjádření Jeronýma TejceVideo: Novinky

V případě, že bude nový kabinet působit pozitivně, může to podle Sobotky pomoci ČSSD uspět ve volbách v roce 2014. „Pokud bude vláda působit pozitivně, pokud bude plnit programové cíle, pak nám může pozitivní a úspěšná vláda pomoci ve volbách v roce 2014,“ řekl.

Sobotka se věnoval i vnitrostranické situaci. ČSSD podle něj ve volbách poškodily hádanice. „Když jsem jezdil po mítincích, tak byl nejčastější dotaz od lidí, kdo bude za ČSSD premiérem. Ptali se, zda se ČSSD po volbách nerozpadne. Zda je ČSSD rozdělena na dva znepřátelené tábory. Možná se ptali v kampani i vás,“ podotkl.

Sobotka: Puč byl dopředu připraven

Vnitrostranický puč, který nakonec zkrachoval, byl podle Sobotky předem připravený. „Ta akce byla dopředu připravena, hlasy byly spočítány, opět se za ně rozdělovaly a slibovaly trafiky. Schůzka u prezidenta byla utajena i před vedením ČSSD. Schůzka byla opakovaně popírána na předsednictvu,“ uvedl.

Pokud by se puč povedl, soc. dem. by podle Sobotky mířila k zániku. „Pokud by se puč povedl, tak bychom na nejlepší cestě k degeneraci. Nechci, aby se strana, které jsem věnoval část svého života, degenerovala. Nechci, aby se ČSSD stala SPOZem číslo 2 a za rok za dva za tři zmizela v propadlišti dějin,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám