Hlavní obsah

Štengl dá k dispozici funkci předsedy SPOZ

Praha

Předseda Strany práv občanů - zemanovci Zdeněk Štengl oznámil, že dá po volebním debaklu svou funkci k dispozici. O jeho osudu v čele strany bude ve středu večer jednat republikové předsednictvo.

Foto: ČTK

Zdeněk Štengl

Článek

Štengl to řekl v úterý poté, co se nelichotivým výsledkem SPOZ v předčasných volbách zabývalo úzké vedení strany. Předsednictvo ve středu projedná také postoj čestného předsedy a prezidenta Miloše Zemana, který se v nedělním televizním vystoupení od strany distancoval.

"Samozřejmě, že dám svůj post k dispozici," řekl ČTK Štengl. Chce prý hlavně, aby jeho budoucnost v čele strany předsednictvo projednalo podle všech náležitostí a aby "neutíkal z boje". Předseda SPOZ mluvil o nutnosti personálních změn ve vedení strany už v sobotu, po oznámení volebních výsledků.

Zemanovci, za něž kandidovalo pět ministrů úřednické vlády, dostali jen 1,5 procenta hlasů. Před dnešním jednáním v pražském sídle strany Štengl řekl, že nechce "házet flintu do žita" a pozici předsedy dobrovolně opouštět, když je jako šéf zemanovců zodpovědný za zhruba 3000 členů strany.

Zeman se distancuje od SPOZ

Užší vedení SPOZ dnes také jednalo o slovech prezidenta Zemana, který v neděli řekl, že zemanovci nemají monopol na jeho myšlenky. Nejvýše postavený politik v zemi se přihlásil k některým bodům programu sociální demokracie. Řekl také, že by Strana práv občanů - zemanovci měla jeho jméno vyškrtnout ze svého názvu a postavit se na vlastní nohy. Zemanovými prohlášeními se bude ve středu taktéž zabývat republikové předsednictvo SPOZ.

Předvolební průzkumy straně předpovídaly, že by se mohla probojovat do Poslanecké sněmovny. Zemanovci se rozhádali ještě před tím, než občané zamířili k volbám. Část strany silně kritizovala vedení za změny na kandidátních listinách do víkendových předčasných voleb.

Související témata

Foto: Právo

Nové logo SPOZ

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman na návštěvě Kutné Hory

V čele kritiků stanul bývalý Zemanův blízký spolupracovník a vlivný lobbista Miroslav Šlouf, k němuž se přidali další členové strany, především z regionů. Nespokojenci oznámili založení politické platformy, která se má pokusit o obnovu strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám