Hlavní obsah

Strana chce u ÚS odložit volby, nyní se prý uskutečnit nemohou

Neparlamentní Československá strana socialistická se u Ústavního soudu domáhá zamítnutí termínu předčasných voleb, které se mají uskutečnit v pátek a v sobotu. Uskupení odeslalo návrh poštou v úterý, přičemž v něm podle předsedy ústřední reprezentace strany Jaroslava Vojtka poukazuje na nerovné postavení malých stran. Strana se přitom těchto voleb ani neúčastní.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ústavní soud podání zatím neobdržel, uvedl jeho mluvčí Vlastimil Göttinger. Pokud jej podatelna přijme během středy, bude návrh čekat ještě do čtvrtka na přidělení spisové značky a soudce zpravodaje. Vzhledem k obvyklé délce rozhodování není příliš pravděpodobné, že by ústavní soudci stihli do voleb o návrhu rozhodnout.

Vojtek navíc potvrdil, že strana nevyužila služeb právníka, což je ale v řízení před Ústavním soudem nutnost.

Pražskému hradu při vyhlašování termínu voleb podle Československé strany socialistické „uniklo“, že v Česku chybí zákon o financování politických stran a že jednotlivé strany nemají zaručen přiměřený prostor ve veřejnoprávních sdělovacích prostředcích. Proto se prý volby nemohou v říjnovém termínu uskutečnit.

„Je tu nedemokratický přístup k malým stranám jak ze strany sdělovacích prostředků, tak i státní správy,“ stojí v návrhu podepsaném Vojtkem. Straně podle něj vadí netransparentní financování politiky v Česku.

Proti zamítnutí kandidátky se neodvolali

Československá strana socialistická je neparlamentní strana. Ministerstvo vnitra ji zaregistrovalo v roce 1993. Letos chtěli její zástupci kandidovat do Poslanecké sněmovny pouze v Olomouckém kraji, úřad však odmítl jejich kandidátku zaregistrovat a strana proti tomu nepodala řádné odvolání.

Ústavní soud už jednou termín voleb odložil. V roce 2009 vyhověl nezařazenému poslanci Miloši Melčákovi (ČSSD), jenž nesouhlasil se zkrácením volebního období, provedeným prostřednictvím zvláštního zákona. Melčák však tehdy předložil mnohem komplexnější a jinak postavenou argumentaci. Soudce Pavel Holländer, jenž byl tehdy hlavním hybatelem průlomového nálezu, už není členem Ústavního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám