Hlavní obsah

Nové cely na Pankráci: Modře vymalováno, na zemi koberec a stolní fotbal

Novinky, mak
Praha

Mužské oddělení se zmírněným režimem v pankrácké Vazební věznici prošlo rekonstrukcí. Pobyt v celkem 27 moderních celách však nebude pro každého. Ideálním adeptem je neagresivní obviněný, u kterého nehrozí, že by mohl ovlivňovat svědky. Čekat na něj bude barevně vymalovaný pokoj s kobercem.

Nové cely na Pankráci: Modře vymalováno, na zemi koberec a stolní fotbalVideo: Novinky

 
Článek

Vazební věznice se při rekonstrukci zaměřila na komfortnější ubytování, které musí také esteticky vypadat. Cely jsou vymalovány v modré barvě, železné oprýskané palandy nahradily dřevěné a podlahu pokryl koberec s moderním vzorem.

Foto: Novinky

Porovnání staré a nové cely ve Vazební věznici Pankrác.

„Cely jsou vybaveny novým nábytkem, novými zástěnami u toalety a umyvadla. Většinu věcí vyráběla sama vězeňská služba. Proto jsme ušetřili značné prostředky,“ uvedl generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

Zrekonstruováno bylo prakticky celé oddělení. V oranžově vymalované chodbě se nachází několik lavic v řadě pro sledování plazmové televize, obvinění mohou zahnat chvíle nudy například u ping - pongu nebo změřit síly při stolním fotbalu. Prokoukla také kulturní místnost, kde obvinění mohou trávit svůj volný čas sledováním televize, četbou nebo přemýšlením nad šachovými tahy.

Foto: Novinky

Společenská místnost ve Vazební věznici Pankrác.

Rekonstrukce je hotova se zhruba měsíčním předstihem. Celkem bylo zmodernizováno 27 cel, v nichž je 54 míst. Do lepších místností se dostanou jen vybrané případy. Jedná se o první oddělení svého druhu, které bylo takto zrekonstruováno.

„Toto oddělení není úplně pro všechny obviněné. Nemohou se zde pohybovat osoby, které by mohly ovlivňovat ve svém procesu svědky. Nesmí tu být ani agresivní osoby, které by napadaly spoluobviněné, nebo demolovaly nábytek.“

Obvinění se budou moci volně procházet po chodbách. Cely budou otevřené a nikdo jim nebude bránit, aby se navštěvovali.

Po snídani čekají obviněné různé aktivity. Pro vycházky byly zmodernizovány vycházkové dvory, ale i návštěvní místnosti. V rámci zlepšení podmínek výkonu vazby celého vězeňství jsme přidali 9 korun na stravní dávku pro obviněné,“ doplňuje Dohnal s tím, že takto podobně budou postupně vypadat všechna oddělení se zmírněným režimem.

Slavnostního otevření nově zrekonstruovaného oddělení pro výkon vazby se zúčastnila i ministryně spravedlnosti Marie Benešová, její první náměstek Daniel Volák a ředitel Vazební věznice Praha – Pankrác Pavel Hadrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám