Hlavní obsah

Začal výlov Rožmberka, rybáři vyhlížejí Standu

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeboň

Prvním zátahem sítí začali v pátek po 8. hod. rybáři lovit krále rybníka Rožmberk. Ten sice nepatří mezi nejvýnosnější rybníky, co se týče úlovků, ale rozhodně mezi nejnavštěvovanější. Před rokem dorazily na hráz při výlovu našeho největšího rybníka čtyři desítky tisíc lidí. Až do neděle budou návštěvníci čekat také na to, zda se v sítích objeví obří sumec.

BEZ KOMENTÁŘE: Výlov rybníka RožmberkVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Samozřejmě že nás zájem lidí těší a doufáme, že i tentokrát si nenechají výlov našeho největšího rybníka ujít,“ sdělil Právu u Rožmberku ředitel společnosti Rybářství Třeboň, a. s., Josef Malecha. Hned vedle rybníka je celá řada stánků s rybím sortimentem, když kilo kapra stojí 75 korun a novinkou tohoto výlovu jsou sušené rybí jerky.

Největší rybou v Rožmberku je sumec Standa, který měří 220 centimetrů a váží přes padesát kilo. „Přivezli jsme ho z Bošileckého rybníka, který mu už začínal být malý,“ upozornil Malecha.

Velká voda odnesla stovky tun ryb

Poznamenal, že Rybářství Třeboň vyloví od října do listopadu asi 2400 tun ryb. „V případě Rožmberka očekáváme výlov zhruba sto tun tržních ryb, převážně kapra. V minulém období jsme jej lovili vždy po dvou letech, ale vzhledem k povodním a ztrátám jsme se rozhodli, že to tentokrát uděláme už po roce,“ vysvětlil Malecha.

Celkově počítají rybáři po červnových povodních velké ztráty, z rybníků uplavaly stovky tun ryb. „Výlovy jsme začali před čtrnácti dny a zasažené rybníky vykazují ztráty od dvaceti do padesáti procent,“ doplnil Malecha.

Vzhledem k povodním se dá zřejmě očekávat, že na Vánoce minimálně v některých regionech kapři podraží. „Z důvodu povodňových škod budou zřejmě i rozdílné ceny v regionech. Zatím nemůžeme být příliš konkrétní. Skutečný stav budeme znát až na konci výlovů kolem 10. listopadu – a od toho se budou také odvíjet ceny,“ konstatoval Rudolf Provázek, předseda představenstva akciové společnosti Fish Market.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám