Hlavní obsah

Slonici do liberecké zoo přepravil jeřáb

Právo, Jaroslav Švehla

V Zoo Liberec mají přírůstek v pavilónu slonů. Ve speciálním kontejneru ze zoo v německém Münsteru přicestovala na sever Čech devětadvacetiletá samice slona indického Balu, což v hindštině znamená dívka.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Slonice Balu v novém výběhu.

Článek

Po příjezdu do Liberce byla slonice evidentně nervózní, kontejner s více než třítunovým zvířetem se kymácel ze strany na stranu. Poté, co bednu přepravilo rameno jeřábu do výběhu slonů, se německým ošetřovatelům Balu podařilo zakrátko zklidnit. „Nereaguje negativně ani na projíždějící tramvaje, které z německé zoo nezná. Vypadá to, že tu bude spokojená,“ poznamenal spokojeně ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

Balu v Münsteru žila spokojeně deset let. Po příchodu nového samce do stáda ale začala být submisivní Balu odstrkovaná průbojnějšími slonicemi. A tak musela být od ostatních oddělena. V Liberci, kde byla doposud pouze padesátiletá slonice Rání, by se jí mělo dařit lépe.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Slonici Balu do liberecké zoo přepravili jeřábem.

„Základ všeho je, aby si slonice sedly,“ řekl před časem hlavní zoolog liberecké zoo Luboš Melichar s tím, že chvíli ještě potrvá, než slonici budou moci spatřit návštěvníci zoo. Patronkou Balu se stane 5. října atletická mistryně světa Zuzana Hejnová.

Reklama

Výběr článků

Načítám