Hlavní obsah

V Jeseníku ráno mrzlo, padl dvacetiletý rekord

V Jeseníku padl v pondělí 20 let starý teplotní rekord. Ráno tam meteorologové naměřili -1,9 stupně Celsia. Teplotní rekordy padaly v Olomouckém kraji také o víkendu, začátkem tohoto týdne však rtuť teploměrů klesla pod bod mrazu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ilustrační foto

Článek

"V Jeseníku jsme dnes ráno naměřili minus 1,9 stupně. Dosavadní rekord byl z roku 1993 a činil minus 1,3 stupně," uvedla meteoroložka Tatiana Čaňová z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Jeseník byl zároveň jediným z měřicích míst v kraji, kde se teplota ráno dostala pod bod mrazu. Na ostatních stanicích zůstaly teploty v plusových hodnotách. Například v nedalekém Javorníku na Jesenicku naměřili meteorologové ráno 1,6 stupně. Před 20 lety to bylo o 1,5 stupně méně. V Luké na Olomoucku bylo 2,3 stupně nad nulou. V Olomouci i v Přerově nejnižší teplota přesáhla čtyři stupně.

Chladné teploty naměřili odborníci už také o víkendu. V neděli rekordy nepadly, v sobotu je však zaznamenali v Bělotíně na Přerovsku i v Jeseníku. V obou případech se však teploty udržely nad nulou. V Jeseníku to bylo 0,2 stupně a 11 let starý rekord byl překonán o 0,6 stupně. V Bělotíně padl tento den 20 let starý rekord. S teplotou 0,1 stupně nad nulou byl překonán o 1,5 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám