Hlavní obsah

Je libo kávu? Po Bártovi má kavárnu v Plzni i TOP 09

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káva zdarma a prostor pro diskusi. Na takové karty před volbami sází TOP 09 v Plzni, kde v pátek otevřela svoji první politickou kavárnu v Česku. Ve městě se ale nejedná o novinku, na kávu v centru zve občany už od začátku roku šéf Věcí veřejných Vít Bárta.

Foto: Jan Švábek, Právo

V interiéru Top Café se to stranickými plakáty jen hemží.

Článek

"Nechceme pořádat velké mítinky, které jsou spíše monologem politické strany. Lidé si u nás v klidu dají kávu a mohou s námi debatovat, nebo nám nadávat," řekl Právu Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09 a lídr kandidátky v Plzeňském kraji.

Kavárna nesoucí název TOP Café se nachází v ulici Solní v centru Plzně. Výraznými poutači s logem a lídrem strany je zvenku téměř nepřehlédnutelná. Nyní v ní zájemci mohou ve vymezený čas diskutovat s kandidáty nebo straníky, po volbách se TOP Café promění ve standardní komerční podnik.

Foto: Jan Švábek, Právo

Nově otevřené Top Café v Plzni.

Strana ale plánuje, že by v prostorách čas od času pořádala setkání či veřejné politické debaty. "Jestli ve volbách dostaneme tři procenta, tak aby sem vůbec někdo chodil," reagoval s úsměvem Ženíšek.

Bárta má Partii

Jen o pár kroků dále, konkrétně v ulici Pražská, se už tři čtvrtě roku nachází politická kavárna Partie. Nepatří nikomu jinému než šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi, nyní jedničce krajské kandidátky Úsvitu přímé demokracie senátora Tomia Okamury.

Podnik proslul zejména nabídkou dezertů, mezi kterými nechybí Jurečkova rakvička nebo Pospíšilova čokošpička. Právě proti lídrovi ODS Jiřímu Pospíšilovi a vlivnému podnikateli Romanu Jurečkovi (ODS) v Plzni Bárta delší dobu bojuje. Mimo jiné je viní z rozvratu Věcí veřejných, kterým v regionu dříve velel Jaroslav Škárka.

Foto: Jan Švábek, Právo

Z ulice lze kavárnu jen těžko přehlédnout.

"Zkoušel jsem mít v Plzni kancelář, ale chodilo do ní výrazně méně lidí, než když jsem je pozval na setkání do kavárny. Začínal jsem s tím, že do Partie chodilo pět až deset lidí, dnes na některé debaty chodí až 150 lidí. Musíme vyndávat i stoly, abychom se tam vešli," líčí Bárta s přesvědčením, že kavárna jen za účelem volební kampaně nemá šanci na úspěch.

ČSSD raději pivo

ODS ani ČSSD v Plzni o vlastní kamenné kavárně neuvažují. "Budeme klasicky U Branky, kde jsou na nás lidé léta zvyklí. Samozřejmě káva nebo zákusky budou přichystány," uvádí manažer ODS Michal Šašek.

Sociální demokraté pro změnu dávají přednost pivu. "Kavárny přenecháme jiným. Sociální demokracie řešila problémy vždycky v hospodách. Máme dva spřátelené lokály na Severním předměstí," říká krajský tajemník Jaromír Drozd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám