Hlavní obsah

Policejní zátah v sídle tiskárny Europrint a 14 domovních prohlídek. Zadrženo devět lidí

Praha
Aktualizováno

Policie v pátek zasahovala v sídle tiskárny Europrint v pražských Košířích. Policie provedla či stále ještě provádí 14 domovních prohlídek. V této souvislosti bylo zadrženo devět osob, nikdo ale zatím nebyl obviněn. Případ souvisí s nadměrnými odpočty DPH. Škoda se podle policejního mluvčího blíží tři čtvrtě miliardy korun.

protikorupční zátah ve vydavatelství Mladá FrontaVideo: Novinky

 
Článek

Ve stejné budově v Košířích sídlí i kanceláře vydavatelství Mladá fronta. Tam ale policie nezasahovala. Případ podle detektivů nesouvisí s novinářskou činností.

„Vydavatelství Mladá fronta prohlašuje, že nemá žádný právní vztah ke společnosti Europrint. Budova vydavatelství Mladá fronta v Modřanech je zpřístupněna a žádný policejní zásah zde neprobíhá. Kanceláře vydavatelství Mladá fronta Košíře jsou v pronájmu a nemají s dalšími společnosti zde sídlícími nic společného a provoz je zde zachován,” řekla Novinkám mluvčí vydavatelství Pavlína Míčová.

„Prověřujeme podezření na krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Prověřovaná škoda je 700 miliónů korun, už teď ale předpokládáme, že bude vyšší,“ řekl Právu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

„Úkony trestního řízení v žádném případě nesouvisí s žurnalistickou ani vydavatelskou činností, ale pouze s podezřením na daňovou trestnou činnost, kdy případem se náš útvar zabývá od loňského roku,“ řekl Ibehej.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Sídlo tiskárny Europrint v pražských Košířích

V objektu podle něj zasahovalo od pátečního rána maximálně šest policistů v civilu. V budově zajistili listinné materiály. Ibehej zdůraznil, že na místě nebyla přítomna žádná speciální zásahová jednotka a na tomto místě nebyl nikdo zadržen..

Zaměstnanci neměli chodit do práce

„V objektu jsme v žádném případě nezadrželi žádnou osobu, ani jsme nepřerušili dodávku elektřiny. Jednalo se o plánovanou odstávku elektrického proudu, kdy upozornění na tuto odstávku bylo vyvěšeno v budově,“ reagoval v prvních chvílích Ibehej na informace, že policie v budově vypnula elektřinu, aby z počítačů nemohla být smazána žádná data, případně že byl na místě zadržen přímo majitel vydavatelství František Savov.

Do podnikatelského impéria miliardáře Savova kromě Mladé fronty patří také desítky dalších společností, včetně průmyslových podniků.

Podle informací Novinek dostali zaměstnanci už ve čtvrtek pokyn, aby v pátek dopoledne nechodili do práce. Důvodem prý bylo přerušení dodávky elektřiny. V pátek je pak vedení informovalo, že se volno kvůli přerušeným dodávkám proudu prodlužuje na celý den a že zaměstnanci později dostanou další informace. Podle informací Novinek už mají v pondělí přijít normálně do práce.

Policisté si popletli vydavatelství

Vlastník vydavatelství František Savov se jako stoprocentní akcionář prezentuje od začátku loňského roku, kdy měl vykoupit poslední podíly menšinových akcionářů. O značku Mladá fronta se vydavatelství léta soudilo s vydavatelem deníku Mladá fronta Dnes, společností Mafra. Tu nedávno koupil podnikatel Andrej Babiš. Zřejmě i proto si někteří kriminalisté spletli vydavatelství a v rámci razie se dostavili do smíchovského sídla redakcí MF Dnes a Lidových novin, které též pod Mafru spadají.

„Teď na recepci MfD a LN přišli tři policisté v plné polní a říkají: Tady má od 8 být nějaký velký zásah. Popletli firmy, zásah je u MF Savova,“ napsal na Twitteru šéfredaktor Lidovek Dalibor Balšínek.

Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje bude možné informace o důvodech zásahu zveřejnit až v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám