Hlavní obsah

Holcát navrhuje navýšení plateb za státní pojištěnce o 77 korun

Právo, Václav Pergl

Vláda v demisi už má na stole návrh ministra zdravotnictví Martina Holcáta, aby stát platil za své pojištěnce o 77 korun víc než dosud, tedy aby platbu zvýšil ze současných 723 korun na 800 korun měsíčně za každého pojištěnce. Návrhem se má vláda zabývat možná už na příštím zasedání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Martin Holcát.

Článek

„Když vláda návrh schválí, do zdravotního pojištění příští rok přibude o 5,7 miliardy korun víc než letos. To by významně pomohlo, protože celý systém se dostává do deficitu,“ řekl Právu ve středu Martin Plíšek, náměstek ministra zdravotnictví.

Stát přitom není malým přispěvatelem do zdravotního pojištění. Platí ho měsíčně za 6,1 miliónu osob, především za děti, důchodce, nezaměstnané apod. Jen letos tak za tyto své pojištěnce dá do zdravotního pojištění 53,1 miliardy korun. Pokud vláda navýšení schválí, bude to o 5,7 miliardy víc.

Také bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) krátce před demisí vlády Petra Nečase navrhoval zvýšení plateb za státní pojištěnce buď o 50, nebo o 77 korun měsíčně.

Vláda ale jeho návrh neschválila, a to i přesto, že platby za státní pojištěnce se nezvýšily už 3 roky.

Deficit roste

V důvodové zprávě pro navýšení peněz za státní pojištěnce ministerstvo zdravotnictví uvádí, že deficit zdravotního pojištění bude letos asi 6 miliard korun, z toho zhruba 4 miliardy u Všeobecné zdravotní pojišťovny a 2 miliardy u zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven.

V minulých letech bylo zdravotní pojištění v plusu, ale rezervy v době krize sanovaly výpadky pojištění.

„Za poslední čtyři roky ztratilo zdravotnictví 30 mld. korun v důsledku ekonomické krize a dalších 6,6 mld. korun v důsledku zvyšování daně z přidané hodnoty. Do konce roku 2012 bylo 24 mld. korun deficitu pokryto z rezerv zdravotních pojišťoven na rezervních a základních fondech. Zbylých 12,6 mld. vstřebali poskytovatelé zdravotních služeb zvyšováním efektivity těchto služeb v důsledku tlaku ze strany ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven. V současné době jsou již vnitřní zdroje systému takřka vyčerpány,“ píše se v dokumentu pro vládu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám