Hlavní obsah

Schwarzenberg: Chtít ověřený podpis je stejné, jako by chtěl trestní rejstřík

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Právo řekl, že žádat notářsky ověřené podpisy je strašný úpadek. Právě to požaduje po zástupcích koalice prezident Miloš Zeman. Schwarzenberg to přirovnal k situaci, v níž by chtěl před jednáním něčí trestní rejstřík.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Co si jako šéf TOP 09 myslíte o podmínce Miloše Zemana, že by koalici svěřil druhý pokus sestavit vládu, jen když mu přinesete 101 notářsky ověřených podpisů?

To jsou další výmysly, které se příčí duchu ústavy. Hlasité protesty se ozvaly, a oprávněně, když požadoval 101 podpisů prezident Klaus. A teď chce notářsky ověřené podpisy, kdepak jsme?

Vy sami jste mu těch 101 podpisů nabízeli, aby vám uvěřil, že máte většinu.

To je něco jiného. Požadovat notářsky ověřené podpisy je, s odpuštěním, vyslovené vyjádření nedůvěry. Tak se s nikým v politice nezachází. To je totéž, jako kdyby měl jednání s politickým partnerem a nejdříve po něm chtěl, aby mu ukázal trestní rejstřík. To je strašný úpadek.

A jestli šéf klubu komunistů Kováčik sociálním demokratům vzkazoval od Zemana, že by měli Rusnokovu vládu přímo podpořit, tak se divím, že ta strana nepovstala jako jeden muž a nebouří se proti takovému zacházení.

Co říkáte na to, že šéfem Úřadu vlády se stal místopředseda SPOZ Radek Augustin?

A kde dosud pracoval?

Na krajském úřadu měl na starosti projekty spojené s evropskými fondy.

Já bych na to místo vybral zkušeného úředníka, který se vyzná v ústavněprávních otázkách a který už vedl velký úřad. To, že je ze strany zemanovců, je zajímavé. Podle mého je to úplná samovláda. Když si premiér nemůže vybrat vlastního šéfa Úřadu vlády, tak je to velice pozoruhodné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám