Hlavní obsah

Nepotřebné hummery strážníků daruje Praha policistům a záchranářům

– Praha • Aktualizováno

Vedení Prahy už ví, komu věnuje vznášedlo, tři terénní vozidla značky Hummer, terénní motocykly a zbraně. Vybavení za milióny zdarma dostane policie, hasiči a záchranáři. Vyplývá to z materiálu, o kterém bude v úterý rozhodovat rada města.

Článek

Speciální vozidla, jejichž nákup se v minulosti stal terčem kritiky, měla sloužit pražské městské policii. Ta je ale před časem městu vrátila s tím, že je nepotřebuje.

„V minulosti město dokázalo nakupovat techniku hodnou milovníků adrenalinových sportů,“ řekl na dotaz primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). „Po rychlé analýze jsme dospěli k závěru, že hasiči, policisté a další záchranné složky budou mít pro různou techniku včetně terénních motocyklů nebo vozidel Hummer lepší použití než Praha,“ doplnil. Praha podle něj původně zvažovala i aukci. „Ale toto je smysluplnější způsob, jak s předraženým dědictvím naložit,“ uvedl.

Podle dokumentu, který má k dispozici ČTK, poputují jeden hummer a terénní motocykl policejnímu prezidiu, další terénní vůz dostanou pražští hasiči, třetí pak spolu s dalším motocyklem středočeská policie. Vznášedlo bude používat záchranný útvar hasičů. Stovku záchranářských nožů získá krajské ředitelství pražské policie, pět pistolí městská policie z Broumova.

Nákup kritizovala opozice 

Městská policie donedávna vlastnila tři hummery, které nakoupila v roce 2008 a 2009. Nákup už v minulosti kritizovali opoziční zastupitelé, prověřovala jej i policie. Vedení strážníků dřív pořízení speciálních vozidel obhajovalo s tím, že je potřebuje. Nový ředitel Eduard Šuster ale tvrdí, že je „nemůže upotřebit“.

Z informací, které nedávno strážníci poskytli novinářům, vyplývá, že tři hummery stály dohromady zhruba 3,3 miliónu korun, vznášedlo vyšlo na 2,2 miliónu korun, každý z pěti terénních motocyklů na 210 tisíc korun. Strážníci vrátili Praze také 200 záchranářských nožů. Pořizovací cena každého z nich byla 2737 korun. Odevzdají i dvacítku revolverů, každý za 12 000 korun, a 189 pistolí s pořizovací cenou 10 500 Kč za kus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám