Hlavní obsah

Stovka pravicových radikálů prošla Svitavami

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svitavy

Už tradiční pochod pravicových radikálů zažily v sobotu odpoledne Svitavy. Asi stovka lidí se shromáždila před místním vlakovým nádražím a vydala se na pochod městem, aby tak protestovala proti uvěznění místního skina Vlastimila Pechance, který v roce 2001 zavraždil na jedné z diskoték Roma Otu Absolona, za což mu soud uložil 17 let vězení. Pechanec a jeho přívrženci tvrdí, že je nevinný.

Stovka pravicových radikálů prošla SvitavamiVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Svolavatelé původně očekávali účast přibližně dvou stovek lidí. Tomu odpovídala i policejní asistence, v pohotovosti byly desítky těžkooděnců, psovodi a antikonfliktní tým. Jenže nakonec se ve Svitavách sešla slabá polovina odhadovaného počtu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pochod pravicových radikálů Svitavami

S mírným zpožděním se radikálové zformovali do krátkého procesí a za vyvolávání hesel „Pechanec není vrah! Nic než národ! Čechy Čechům!“ se vydali na pochod městem.

Akce by měla skončit v podvečer.

Pechance soud poslal do vězení v roce 2003. Po třicetiletém Absolonovi zbyla jeho družka a dvě malé děti, žena navíc ještě před vynesením rozsudku podlehla rakovině. Pechanec se u soudu hájil tím, že proces je vykonstruovaný a důkazy smyšlené. Na jeho podporu pochodují radikálové Svitavami od roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám