Hlavní obsah

Praha založila zvláštní skupinu, která má dostat bezdomovce z MHD

Praha

Praha chce bojovat s bezdomovci, kteří brázdí hlavní město ve vozech městské hromadné dopravy. Magistrát proto ustanovil speciální tým, který by měl problém vyřešit, informoval ve čtvrtek primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

Skupinu tvoří zástupci neziskových organizací, městské policie a dopravního podniku. "Společně dostali za úkol zlepšit situaci a čistotu v prostředcích MHD," řekl Hudeček.

Zatím ještě není jasné, jak přesně chce město bezdomovce z veřejné dopravy dostat, ani na kolik celá akce vyjde. Stejně tak Praha zatím neví, jak bezdomovce přimět, aby se myli. Podle Hudečka musí být vyvážena represe a motivace k tomu, aby bezdomovci MHD nejezdili nebo se v sociálních centrech myli a převlékali.

"Nebude to levné, ale vycházíme z toho, že je to sociopatologický jev, který měl být řešen již dávno," řekl Hudeček. Pracovní skupina má nyní vypracovat plán a říci, kolik bude zapotřebí streetworkerů a strážníků, a jak má být konkrétně postupováno.

Zatím je zřejmé pouze to, že v prostředcích MHD přibude strážníků. Ti by v případě, že zadrží bezdomovce v prostředcích MHD, měli přivolat streetworkera, který začne problém řešit. "Rozhodně to nebude tak, že okamžitě zmizí z MHD. Podle toho, co jsem se bavil se zástupci neziskovek i dopravního podniku, tak kdyby jich v MHD bylo o 20 až 30 procent méně, bude to velký úspěch," řekl Hudeček. Opatření by se podle něho měla projevit již letos v zimě.

Hřbitovy nabídly bezdomovcům práci

Správa pražských Olšanských hřbitovů se rozhodla lidem bez domova nabídnout práci a využívá je pro třídění hřbitovního odpadu. Na projektu spolupracuje se sdružením Naděje.

"Trochu jsme se báli, jestli ti lidé budou spolehliví, jestli budou chodit. Ale vypadá to moc dobře, mají proškoleného předáka, který zodpovídá za to, kdo přijde," uvedl ředitel Správy pražských hřbitovů (SPH) Martin Červený.

Obavy, že když budou na hřbitov pozváni bezdomovci, zvýší se například počet krádeží kovů, se nenaplnily. "Zloději kovů se rekrutují z trochu jiných vrstev, jsou to spíš narkomani," vysvětlil Červený.

Reklama

Výběr článků

Načítám