Hlavní obsah

Co je a jak vlastně funguje diskutovaná protonová léčba rakoviny

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protonová léčba je považována za hlavního konkurenta klasické fotonové léčby při nádorových onemocněních. V současnosti se jedná o nejmodernější terapii, která je šetrnější a zachovává vysokou kvalitu života během léčby.

Názorná ukázka léčby protonemVideo: Novinky

 
Článek

V České republice je léčba protonem možná pouze v areálu pražské Nemocnice na Bulovce, v protonovém centru. Pacient, který do budovy přijde, si spíše než jako v nemocnici připadá jako ve výzkumném vědeckém centru. Všude je naprostý klid, čisto, žádný specifický zápach příznačný nemocničním prostorům. Léčí zde dětské i dospělé pacienty s nádory plic, prostaty, hlavy a krku, mozku nebo slinivky břišní.

„Protonová léčba dokáže dávku záření dostat přesně do určité oblasti, která se léčí. Protonový paprsek cíleně likviduje pouze nádorové buňky a nepoškozuje zdravou tkáň. U některých diagnóz, například nádoru prostaty, můžeme hovořit o téměř stoprocentní úspěšnosti léčby,“ řekl radiační onkolog z protonového centra Pavel Vítek.

Klasickému fotonovému ozařování, vzhledem k jeho snadnějšímu použití, se dostalo nejširšího uplatnění. Negativní stránkou však bývá nechtěné ozařování tkání obklopujících nádor. Ozáření orgánů a tkáně v závislosti na citlivost se pak může projevit jejich částečnou nebo úplnou poruchou funkce.

Pacientovi vypočítají přesnou dávku ozáření

První kroky klienta, který musí podstoupit léčbu ozařováním, směřují do konzultační místnosti, kde s lékařem detailně probere možnosti léčby. Lékař pacientovi na monitoru vysvětlí, jaké jsou rozdíly mezi protonovou a fotonovou léčbou.

„Na našem grafu vidíme objemové, neboli integrální dávky protonového záření. Pro každý orgán máme křivku, kdy nám diagramy přesně umožní dávkovat protonové záření na určité orgány a stanovit limity, co který orgán snese a naopak nesnese,“ vysvětluje Vítek.

V případě, že ozařovací plán vyhovuje všem podmínkám, přichází pacient na ozařovnu. Lékaři k ozařování používají otočné rameno využívající tužkové skenování nádoru. Technologie umožňuje přesné obkreslení nádoru s minimálními dopady na okolní tkáně.

„Pacienti na jednotlivá ozáření docházejí ambulantně s výjimkou dětských pacientů, u kterých se zákrok provádí v anestezii,“ upřesnil Vítek.

Během ozařování leží pacient klidně na ozařovacím stole po dobu několika minut. Personál je stále nadosah a může s ním komunikovat prostřednictvím televizní obrazovky. Pacient musí docházet několikrát, od 5 až do 40 dílčích ozáření.

Protonové centrum má většinou zahraniční klienty. Protonová léčba v Praze je nově dostupná slovenským pacientům s rakovinou prostaty díky tamní Všeobecné zdravotní pojišťovně. České pojišťovny se sice proplácení speciální protonové léčby u nás zatím brání, i přesto například VZP tři případy v České republice proplatila a další tři poslala protonového centra v Mnichově.

Jednou z pacientek protonového centra je zpěvačka Inka Rybářová, která od dětství bojuje s nezhoubnými nádory v hlavě. Patří mezi tři Čechy, kteří měli štěstí a pojišťovny jim speciální terapii v Protonovém centru na Bulovce proplatily.

Inka Rybářová a její příběh s rakovinouVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám