Hlavní obsah

Červnové záplavy v Česku si vyžádaly 15 lidských životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Červnové záplavy v Česku si vyžádaly celkem 15 lidských životů a jeden člověk je stále pohřešován. Škody se vyšplhají do desítek miliard korun. Uvedl to ministr životního prostředí v demisi a předseda Ústřední povodňové komise Tomáš Chalupa. Podle něho jde o první souhrnné vyhodnocení záplav. Povodně zasáhly celkem 970 obcí a měst.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Odklízení následků letošních povodní

Článek

Podle Chalupy ale zatím nelze přesně škody vyčíslit. „My to v tuto chvíli nejsme schopni odhadnout jinak, než součtem jednotlivých prvotních odhadů od obcí a krajů, nicméně bavíme se o desítkách miliard korun,“ prohlásil ministr. Povodně Česko podle něho zasáhly celkem ve třech vlnách, a to od 29. května do 5. června, od 10. do 12. června a také od 24. do 27. června.

Při záplavách bylo zachráněno přes 600 lidí a evakuováno více než 26 000 lidí. Do záchranných a následně i likvidačních prací se zapojilo více než 28 000 profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří řešili téměř 10 000 událostí. Policie nasadila 21 000 mužů a žen, armáda pak poskytla téměř 10 000 vojáků a 1500 kusů techniky.

Během povodní se také v pětasedmdesáti případech sesunula půda včetně obřího sesuvu zeminy na nedokončeném úseku dálnice D8 na Litoměřicku. „Ústřední povodňová komise doporučuje hejtmanovi Ústeckého kraje vyhlásit stav nebezpečí v okolí staničení dálnice D8 kilometr 55,5 až 58,28,“ prohlásil ve čtvrtek Chalupa.

Podle něho kraje, obce a města zatím vyčerpaly od ministerstva financí na okamžitou pomoc přes 750 miliónů korun. Ústřední povodňová komise také doporučila vládě uvolnit 200 miliónů na mimořádné odměny pro dobrovolné hasiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám