Hlavní obsah

Jezdci na koních, motocyklová četa. Hradní stráž se předvedla v plné kráse

Novinky, Marika Konárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Motocyklový doprovod chráněného osobního vozu, synchronizované manévry motorek na malé ploše, nebo jezdce v legionářských uniformách na kladrubských koních. To vše mohli zhlédnout diváci v rámci přehlídky složek Hradní stráže u příležitosti oslav Dne ozbrojených sil, který si připomeneme v neděli.

Manipulace se zbraní, jezdci na koních, motocyklová četa. Hradní stráž se předvedla v plné kráseVideo: Novinky

 
Článek

Na třetím nádvoří Pražského hradu bylo ve středu pořádně rušno. Přehlídka složek Hradní stráže ke Dni ozbrojených sil se konala za velkého zájmu diváků i turistů. Úspěch měla hlavně motocyklová jednotka, která předvedla bohatou choreografii za doprovodu hudby například z filmu Sedm statečných. Do manévrů osmi motorek se zapojil i historický motocykl.

„Stroj BMW R69S doprovázel v 60. letech prezidenta České republiky při oficiálních návštěvách a reprezentačních akcích. Dovolili jsme si ho zařadit do úvodu přehlídkového vystoupení, abychom připomněli, že Hradní stráž nezapomíná na tradice Pražského hradu a na tradice českých prezidentů,“ řekl velitel Hradní stráže Radim Studený.

Foto: Novinky

Historický motocykl BMW R69S

Motocyklová četa užívá celkem 26 motorek, které se využívají jako doprovod automobilových kolon při cestách prezidenta republiky nebo významných státních návštěv.

Přehlídkové vystoupení měla připraveno také jednotka prvního praporu. Vojáci jednotlivých strážních rot předvedli precizně synchronizovanou manipulaci se zbraní. Ukázali tak cviky standardní, používané například při protokolárních aktech, ale i cviky, které Hradní stráž využívala v minulosti. O nadšené pohledy lidí se postarali jezdci na třech kladrubských koních v historických uniformách, které Hradní stráž užívala v dobách první republiky.

Foto: Novinky

Hradní stráž při manipulaci se zbraní

Do zhruba půlhodinového přehlídkového vystoupení, které se konalo od 13.00 hodin, se zapojily všechny složky Hradní stráže. Jejich ukázky doprovázela hudba fanfárového orchestru Hudby Hradní stráže. Diváci mohou přehlídku v omezenější podobě vidět každou první středu v měsíci.

Reklama

Výběr článků

Načítám