Hlavní obsah

V Praze naměřili 37 stupňů, vedro láme rekordy

Praha
Aktualizováno

V pražském Klementinu padl v úterý teplotní rekord z roku 1934. Meteorologové tam naměřili 33,5 stupně Celsia. Dřívější maximum tak bylo překonáno o 0,3 stupně. Teplotní rekordy přitom padají i na dalších místech republiky, zatím nejtepleji bylo v Praze-Karlově, kde naměřili 37 stupňů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé se v horkých dnech chladí různými způsoby.

Článek

Naměřená teplota v Karlově překonala o dva stupně maximum z loňska.

Ze stanic měřících déle než 50 let hlásí rekord také Staňkov, 36,4 stupně. Dosavadní rekord z loňska byl o 3,1 stupně nižší. Klatovy hlásí 35,7 stupně a překonání maxima z roku 1917 o 1,9 stupně, v Táboře je rovných 34 stupňů, čímž byl pokořen loňský rekord o 2,7 stupně. Teplotu 35,9 stupně a překonání rekordu z loňska o půl stupně zaznamenali také v Dobřichovicích, stanice ale měří zatím jen krátce.

Meteorologové přitom upozorňují, že se nejedná o konečné hodnoty, neboť někde budou známy až večer.

Horka mají panovat minimálně do čtvrtka, v pátek mají teploty klesnout na 20 až 25 stupňů.

Meteorologové varují před bouřkami

"V teplém vzduchu se budou v odpoledních a večerních hodinách od úterý do čtvrtka jen ojediněle vytvářet silnější bouřky doprovázené krupobitím, přívalovými srážkami a nárazy větru. Vyšší pravděpodobnost výskytu bouřek je v horských oblastech. Více bouřek očekáváme až při přechodu fronty v noci ze čtvrtka na pátek," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Krupobití ve Zbirohu na RokycanskuVideo: Ivan Blažek, Právo

Silná bouřka s kroupami už zasáhla okresy Náchod a Trutnov. Kroupy padaly i ve Zbirohu na Rokycansku.

Meteorologové v souvislosti s bouřkami varují před rychlým rozvodněním malých toků, zatopením sklepů nebo podemletím cest.

Reklama

Výběr článků

Načítám