Hlavní obsah

Demolují se domy těžce poškozené povodní. Psycholog je v jednom kole

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po povodních nastoupili do zasažených míst statici. Rozhodli o čtyřech demolicích rodinných domů na Mělnicku. Už probíhají. Bourány jsou dva domy ve Klech, jeden v Brozánkách a jeden v Tuhani. Právu to potvrdil mělnický starosta Ctirad Mikeš.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Brozánky u Mělníka. Udržovaný starší rodinný domek. Ještě ve čtvrtek ho dcera starší paní, která v něm prožila 30 let, uklízela. Teď už domek patří minulosti. V pátek byl zbořen. Základy z vepřovic vydržely rok 2002, ale rok 2013 nikoliv.

Článek

„Demoliční výměr mám už bohužel v ruce,“ řekl už ze čtvrtka na pátek svým kolegům velitel místních hasičů v Hoříně, jenž sousedí s Brozánkami. Bourat se začalo v pátek před polednem.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Dvorek domku v Brozánkách, který kvůli povodni postihla demolice. Základy z vepřovic vydržely rok 2002, rok 2013 už nikoliv. V pozadí je vidět Mělník.

Starší, ale pečlivě udržovaný rodinný dům měl podemleté základy, postavené bohužel z vepřovic. Rodina se má kam přestěhovat, ale i přes velkou statečnost to pochopitelně těžce nese. Nejhůře je na tom starší paní, která zde žila zhruba třicet let, a osmiletý syn její dcery. Zasahovala terénní zdravotnice vyškolená na urgentní medicínu.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Poškozená podezdívka a hlavně ve sklepích jsou podemleté základy.

Ve srovnání s rokem 2002 ale nebudou demolice rodinných domů tak početné, protože takzvané vepřovice voda vypláchla již před jedenácti lety.

„V Hoříně, který byl po přetečení hráze zasažen, to zatím vypadá, že žádná nucená demolice rodinného domu nebude nutná. Většina zaplavených domů je tam po roce 2002 nová, ty, co byly dříve postaveny z vepřovic, tzv. buchet, to vzalo už tehdy,“ dodal Mikeš.

V obci už byl dokončen základní úklid.

To, že tvárnice z hlíny, kravského hnoje a slámy, jak se dělaly dříve, vodu nevydrží, je teď v Hoříně vidět na hřbitovní zdi, která se rozvalila. V roce 1997 na vepřovice dojela řada domů na Moravě, nejvíce v Troubkách.

Na postižené lidi začíná ve velkém doléhat vyčerpání

Každopádně v Hoříně, a všude na Mělnicku, je v jednom kole psycholog. Jen v Hoříně ve čtvrtek strávil více než hodinu u pána, který velmi těžce nesl, že mu voda a bláto zaplavily sbírku plechovek od piva, a teď mu ji chtějí hasiči z hygienických důvodů zlikvidovat.

Lidé si podle specialistů potřebují hlavně promluvit, i když třeba tvrdí, že jsou v pohodě. Někteří totiž celkem pochopitelně až s určitým časovým odstupem podléhají dlouhodobému stresu a ztrátě věcí, které pro ně znamenaly jistotu.

Na zasažené to doléhá hlavně s blížícím se večerem, jak opadá pracovní ruch a nad obcí se spolu se soumrakem nese povodňový zápach. Deště vystřídal s nástupem sluníčka vlezlý prach.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Čerpání.

Humanitární sklad V Hoříně, zřízený v hospodě „U Hřiště“,  je už prakticky téměř zcela zaplněn čisticími prostředky, košťaty, balenou vodou a potravinami.

Chybějí ale drahé sanační omítky, které jsou na promáčené zdi nejvhodnější.

„Mám už toho dost, bráško“

Lidé si ale přijdou například i pro sladkosti, aby, jak říkají, si obalili nervy.

„Je tam pořád vlhko, dům pracuje a je hlavně v noci plný zvuků. Prosím, nemáte tam něco na zub? Už toho mám fakt dost, bráško,“ řekl mi včera navečer až do morku kostí unavený zhruba padesátiletý hořínský starousedlík.

Dostal od zdravotnice plné kapsy tatranek, zvedl těžce svůj kbelík a zmizel v šeru.

„Dobře jim tak,“ zasmáli se zatčeným v Praze a vrátili se k lopotě

Nějaké velké zatýkání politických prominentů v Praze, to je jim na hony vzdáleno. Jen to někdo utrousil v pauze u hasičů a krátce se na adresu zatčených zasmáli. „Dobře jim tak,“ a vrátili se zpět k lopotné likvidaci škod.

Humanitární sklad v Hoříně je skutečně velmi dobře zásoben, což je dáno i tím, že mnozí postižení místo toho, aby si šli prostě základní věci pro likvidaci škod nafasovat, si je shánějí sami.

Pracovníci obce s dobrovolnou urgentní zdravotnicí z Liberce jim ale s maximálním nasazením pomáhají, nabízejí iniciativně vše, co je k dispozici. Zastihnout v obci je lze prakticky non-stop už více než týden.

To, co Hořínským z nejnutnější humanitární pomoci zbyde, by mělo být směrováno do vedlejšího Vrbna.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Vrbno po povodni.

Právě ve Vrbně ještě ale není jasné, jak se projeví statika tamních domů. Teprve včera bylo možné se s opatrností dostat do obce osobním vozidlem přes lagunu na silnici.

Dnes tam pokračuje intenzívní základní čištění, obcí se táhne zápach z uhynulých zvířat a ryb. V místě jsou nasazeni hasiči a vojáci včetně vojáků Hradní stáže.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Tábor hasičů z Hlučína ve středočeském Vrbně zasaženém povodní.

V noci se Hořín ponořil do tmy, ale policie nikde

V noci ze čtvrtka na pátek se Hořín zase ponořil do tmy. V domech elektřina jde, ale na ulici ještě ne.

„Doufám, že to tady budou hlídat, vždyť barák je dokořán, aby se sušil, věci máme nahoře, ale přes noc v něm nejsme, spíme ještě v suchu u příbuzných,“ řekla mi mladá obyvatelka z domu hned vedle hořínského obecního úřadu.

V noci ale zůstal Hořín zcela obnažený, bez ostrahy, tmou se pohybovalo jen pár unavených hasičů od čerpadla k čerpadlu.

Značný kontrast proti nedávným policejním manévrům v nedalekých mělnických Mlazicích.

Policie to malým Hořínem podle sdělení vedení obce prý několikrát projela, ale asi hodně svižně, protože podle svědectví reportéra Práva se tam v noci mezi včerejší desátou hodinou večerní a dnešní zhruba půl druhou ranní neobjevila ani jedna policejní noha.

Zvláštní, když je po povodni, všude mají lidi věc, a v místě je vše naruby.

Starosta Hořína prý žádal místně příslušné policejní velení v Lužíně nad Vltavou o hlídku, ale výsledek, jak vidno, se ze čtvrtka na pátek poněkud nedostavil.

Situace, co se přítomnosti policie týče, se podle sdělení místních o něco zlepšila teprve až během dne, v pátek. „Už jsme tady i zahlídli projíždět policejní auto,“ informovali humanitární pracovníci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám