Hlavní obsah

Do úklidu po povodni se v Putimi pustila stovka lidí

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Putimi začal v pátek velký úklid třiceti domů, které v minulých dnech vyplavila řeka Blanice. Hasiči čerpali vodu a dobrovolníci i místní nosili vodou znehodnocené věci do připravených kontejnerů. Každý majitel domu jen těžko odhaduje škody, ale jistě půjdou u jednotlivých stavení do statisíců.

Foto: Petr Josek, Reuters

Obyvatelé vyhazují zničené věci do kontejnerů

Článek

Mezi nejvíce postižené domy patří stavení Petra Ulmana, které je hned u Blanice. Koupil jej 1. dubna a po dvou měsících přišla povodeň.

„I když jsme museli vyhodit všechen nábytek a všechny omítky mám do půl druhého metru mokré, určitě koupě nelituju. O předchozích záplavách v roce 2009 a 2002 jsem věděl, ale tohle jsem nečekal,“ kroutil hlavou Ulman.

Lidé chválí obec

On i další obyvatelé vyplavených domů se shodli, že obec jim k úklidu připravuje ideální podmínky.  „Škody půjdou určitě do statisíců. Teď vystříkáváme místnosti vodou a myjeme stěny i podlahy savem. Určitě máme všeho na úklid v domech od obce dostatek a perfektní servis. I dobrovolníci, kteří přijeli, tvrdě pracují,“ konstatoval další majitel vyplaveného domu Vladimír Máška.

Starosta Putimi Petr Matouš (ČSSD) měl ve čtvrtek starosti hlavně s organizováním lidí. „Celkem tady pracuje v třiceti domech asi sto lidí,“ poznamenal Matouš. Nechybí ani materiál Zmínil, že na úklid mají Putimští i dostatek hygienických prostředků a nezbytného nářadí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

V Putimi na Písecku rozvodněná řeka Blanice zaplavila tři desítky domů.

„Už jsme rozmístili i první vysoušeče a další máme připravené. Celkem jich je šedesát i když si můžeme říci o další,“ konstatoval starosta s tím, že první hrubý úklid po povodních vyjde asi na čtyři až pět dní.

V Putimi v pátek také pomáhali dobrovolníci z občanského sdružení Adra a některých firem. „Před chvilkou jsem dorazil, takže uvidíme, kolik tady bude práce a jak dlouho zůstaneme. Tuhle akci organizuje naše firma z Českých Budějovic,“ uvedl dobrovolník Milan Ďurina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám