Hlavní obsah

V Čechách bude dál pršet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Čechách bude podle předpovědi meteorologů pršet i v dalších hodinách, vydatné srážky by měly být ale jen v noci na horách. Některé hladiny rozvodněných toků by přesto mohly klesat nebo kulminovat. Týkat by se to mělo například horních toků Vltavy, Lužnice, Labe, Úpy nebo Metuje. Dolní toky budou dál stoupat, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: David Veis, ČTK

Na snímku je řidič, který u obce Plav na Českobudějovicku ve vodě z rozvodněné řeky utopil automobil.

Článek

Podle něj už přestaly stoupat horní úseky toků na Šumavě a v Novohradských horách. V pondělí by mohla kulminovat Sázava v Nespekách, kde v neděli dosáhla třetího povodňového stupně. Také hladiny Blanice v Louňovicích a Kocáby ve Štěchovicích, které překročily úroveň padesátiletého průtoku, jsou nyní setrvalé nebo mírně klesají.

Stagnují i horní toky Berounky a kolísají i průtoky jejích středních toků. Naopak hladiny dolních úseků se dál zvedají a v Berouně by mohla řeka kulminovat v pondělí.

Úroveň padesátiletého průtoku překročil i dolní tok Lužnice a přítoky Smutná a Milevský potok, hladiny ale už mírně klesají, uvedl ČHMÚ. Podle něj mírně klesají nebo jsou rozkolísané také horní úseky Labe, Úpy a Metuje. Doubrava na horním úseku v Bílku a toky v povodí horního Labe kulminovaly.

Naopak vzestup hladin meteorologové očekávají na Vltavě mezi Lipnem a Českými Budějovicemi a u toků v povodí Sázavy. Po poledních srážkách stále stoupají i toky odvodňující oblast Brd.

Průtok Vltavy na dolním toku, kde platí třetí povodňový stupeň, bude do večera udržován manipulací na vltavské kaskádě pod 2000 krychlovými metry za vteřinu, poté řeka stoupne. Vlivem dotoku a srážek přibývá vody na středních a dolních úsecích Cidliny a Mrliny. Na vzestupu je i Labe v Němčicích a Přelouči a Doubrava ve Žlebech, uvedl ČHMÚ.

Stouply i Mandava, Lužická Nisa, Jeřice a Snědá a Kamenice, stejný vývoj se čeká i na Ohři, Ploučnici, Chomutovce i Bílině a na dolním toku Labe v Ústí nad Labem a Děčíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám