Hlavní obsah

Schwarzenberg chce obejít Zemana, své lidi prý vyšle jako chargé d´affaires

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéfovi české diplomacie Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) zřejmě došla ve sporu s prezidentem Milošem Zemanem kolem jmenování velvyslanců trpělivost a rozhodl se hrát vabank.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

V krátké době chce podle zdroje Práva stáhnout několik ambasadorů do Prahy – například ze Švýcarska – a nahradit je chargé d´affaires, z nichž by se posléze stali velvyslanci.

K tomu sice Zemanův souhlas nepotřebuje, ale protože to ponižuje úroveň diplomatických vztahů o jeden stupeň, může to v delším období negativně ovlivnit vztahy mezi Českou republikou a postiženými zeměmi.

Dočasné řešení

Podle informací Práva by mělo jít o již schválené velvyslance ze seznamu podepsaného exprezidentem Václavem Klausem, který však Zeman poslední dva měsíce blokuje. Má jít o řešení dočasné. Velvyslanci by měli nastoupit na své posty v okamžiku, kdy dojde k dohodě o jejich jmenování.

Do Prahy by se tak mohl vrátit například velvyslanec ve Švýcarsku Boris Lazar, kterého má podle zdroje Práva ve funkci nahradit jako chargé d´affaires bývalý velvyslanec v Chorvatsku a současný ředitel kanceláře strategie, analýz a plánování Jiří Kuděla. Kuděla má být na seznamu ambasadorů uveden jako budoucí velvyslanec v Bernu.

„Na Schwarzenberga jeho lidé vyvíjejí tlak, aby s věcí pohnul. V podstatě jde o to, aby Klausem podepsaní velvyslanci na vyřešení situace nemuseli čekat v Praze za český plat, ale v zahraničí za ten diplomatický, který je řádově vyšší. Potíž je ale v tom, že stažením velvyslance a jeho nahrazením chargé d´affaires se sníží úroveň diplomatického zastoupení, což hostitelské země obyčejně nesou nelibě,“ řekl Právu zdroj.

„Když zastupitelský úřad vede chargé d´affaires a nikoli velvyslanec, tak je ostatními diplomaty vnímán jako úředník s omezenými pravomocemi, nikoli jako zástupce hlavy státu. Obecně tedy požívá nižší vážnosti,“ dodal zdroj.

Kmoníček: Počkáme na informaci z MZV

Informace zdroje Práva jen stručně komentoval ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček: "Nepovažuji za nutné reagovat na zprávy z tisku. Prezident o ničem podobném informován nebyl, a tudíž počkáme na oficiální informaci ze strany MZV. Ochotu jednat o variantách řešení prezident opakovaně deklaroval."

Situace kolem ambasadorů se zasekla poté, co Schwarzenberg odmítl jednat o Livii Klausové jako velvyslankyni v Bratislavě do té doby, než Zeman podepíše ambasadory schválené Klausem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám